Magyar gazdaság

MNB: 2018 elején éri el a 3 százalékos inflációs célt Magyarország

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint 2018 elején éri el Magyarország a 3 százalékos inflációs célt fenntartható módon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktuális előrejelzése szerint márciusban folytatódik az átmeneti emelkedése, a tavaszi és nyári hónapokban azonban – döntően bázishatásokhoz köthetően – a cél alá mérséklődik az árindex.

A maginflációs ráta fokozatosan emelkedik, melyet elsősorban a jövedelmek növekedésének hatására bővülő lakossági fogyasztás magyaráz, amely 2017-ben 5,1 százalékkal bővül.

"Előrejelzésünk alapján az infláció 2018 első felétől éri el fenntarthatóan a 3 százalékos inflációs célt" - közölte az MNB.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: Reviczky Zsolt Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: Reviczky Zsolt[/caption]A MNB rövid távú előrejelzése alapján márciusban folytatódik az árindex átmeneti emelkedése, melyet alapvetően a feldolgozott élelmiszerek árindexe magyaráz. A tavaszi és a nyári hónapokban ugyanakkor mérséklődik az infláció, döntően bázishatásokhoz köthetően. Az árak növekedési üteme 2018 első felétől éri el fenntarthatóan a jegybanki 3 százalékos inflációs célt.

"Legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, az eurózóna inflációja esetében a korábbiaknál magasabb inflációs pályára számítunk, melyhez alapvetően a nyersanyagárak év eleji emelkedése járul hozzá" - közölte az MNB.

Előretekintve az olajárak számottevő mértékű változása nem prognosztizálható. Az Európai Központi Bank legfrissebb előrejelzése alapján az eurozóna inflációja az idei év eleji emelkedés ellenére mind 2017-ben, mind 2018-ban a középtávú inflációs cél alatt alakul (1,7 és 1,6 százalék) - mondták.

Felfuthatnak a lakossági beruházások

A háztartások beruházási aktivitásának emelkedését a stabil munkaerőpiaci kilátások, a javuló jövedelmi folyamatok, továbbá az otthonteremtési program keresletösztönző hatása támogatja - írja az MNB.

Kiemelik: "az elmúlt időszakban az építési engedélyek jelentős bővülésével összhangban, valamint a lakáscélú háztartási hitelezés folytatódó élénkülésével, illetve a nagyobb mértékű igénybevételével párhuzamosan a lakossági beruházások felfutására számítunk".

Magas munkaerő-kereslet

A versenyszféra továbbra is magas munkaerő-kereslete, valamint a feszes a bérdinamika erősödését okozza, amihez a jelentős minimálbér- és garantált bérminimum–emelések is érdemben hozzájárulnak. Összességében a versenyszféra nominális bérdinamikája az elmúlt években tapasztaltnál erőteljesebben alakul majd - jelentik.

Jó évre számíthatnak a KKV-k

A bérek és a kereslet dinamikus emelkedése a vállalati beruházások oldalán is pozitív visszacsatolást indít el, emellett az alacsony kamatkörnyezet érdemben ösztönzi a beruházási aktivitást. Mindemellett a piaci alapú hitelezés ösztönzését szolgáló jegybanki lépések és a bankadó fokozatos kivezetése is támogatják a hitelállomány bővülését. Így az MNB a keresleti kilátások javulásával párhuzamosan a vállalati beruházások élénkülésére számít. Előrejelzésük szerint a kis- és közepes vállalatok hitelállományának növekedése a fenntartható 5–10 százalékos sávban alakul.

A nyugdíjasok jobban megérzik az inflációt

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, eltérően érintette az infláció a lakosság egyes csoportjait tavaly is. A fogyasztói árak emelkedése leginkább az egyébként is kedvezőtlen jövedelmi helyzetben lévőket érintette, akik 0,7 százalékos drágulást tapasztaltak. A közepes jövedelműek az átlagossal megegyező, 0,4 százalékos inflációt, míg a jól keresők félszázalékos drágulást érzékelhettek – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.

Jól jártak még az aktív, illetve a három vagy több gyerekes háztartások, amelyeknél 0,3 százalékos áremelkedési ütemet mértek. Tavaly a reálkeresetek 7 százalék felett nőttek, az inflációt minden jövedelemkategóriában meghaladva. A nyugdíjasok az egyik legmagasabb, 0,6 százalékos drágulást tapasztalták.

inflációs cél Magyar Nemzeti Bank infláció MNB
Kapcsolódó cikkek