Magyar gazdaság

Adósságplafonba veri a fejét Pozsony

Az alacsony hozamkörnyezet ellenére nem tud elegendő forrást bevonni a szlovák kormány. Az akadályt az adósságplafon képezi.

Túl szigorúra sikeredett a szlovák parlament által kétharmados többséggel még 2011-ben elfogadott adósságplafonról szóló törvény, ezért napjainkban, amikor történelmi mélyponton vannak a nemzetközi piacokon a hitelkamatok, az ország nem tud elegendő volumenű új forráshoz jutni. Daniel Bytcánek, az állami adósságkezelő ügynökség igazgatója ezért felkérte a politikusokat, módosítsák az adósságplafonról szóló törvényt úgy, hogy az államnak lehetősége nyíljon az esetenként negatív tartományba süllyedő kamatok idején „bespájzolni” olcsó hitelekből. Ezekből ugyanis kiválthatná a drágább kötelezettségeit, s ezzel százmilliókat takaríthatna meg. A Robert Fico vezette kormánykoalíció egyetért a javaslattal, ám szükség volna néhány ellenzéki szavazatra is.

A változtatás lényege: az adósságplafon a nettó államadósságra vonatkozna, és nem a bruttóra. Ha ezt sikerülne véghezvinni, akkor az állam 2019-ig 8,9 milliárd eurónyi mozgástérhez jutna. A most hatályos adósságplafon a hazai össztermékhez mért 50 százalékos adósságszintnél lép életbe. Mivel ma az adósságráta a 52,2 százalékára rúg, máris takarékossági intézkedések léptek életbe. Ha a kormány megvalósítja középtávú koncepcióját, akkor az aránya 2019-re 49 százalékra süllyed, ami érezhető mozgásteret adna a kabinetnek. Szlovákia idei adósságszolgálati terhe egyébként 1,3 milliárd euró.

Pozsony adósságplafon adósság
Kapcsolódó cikkek