Magyar gazdaság

Nem engedtek a szakszervezetek: pénzt kér Orbántól Tarlós

Tarlós István főpolgármester ma délután találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy pénzt kérjen tőle, a BKV bérhelyzetének rendezésére.

Ma délután találkozik Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Tarlós a főváros tulajdonában lévő cégek béremeléséhez "megszerezze a szükséges forrásokat". Ezzel a főpolgármester elkerülné a BKV-sok sztrájkba lépését - mondta el Gulyás Attila a VTDSZSZ elnöke. Tarlós István törekvése érthető, hiszen egy teljes BKV-sztrájk esetén megbénulhat a főváros tömegközlekedése.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Tarlós István főpolgármester ma délután találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel - fotó: AFP Tarlós István főpolgármester ma délután találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel - fotó: AFP[/caption]

Hozzátette: a politikusok délutáni találkozója azután vált esedékessé, hogy az érintett szakszervezetek tájékoztatták a főpolgármestert a BKV-nál kialakult helyzetről. Tudatták Tarlóssal azt is, hogy "amennyiben nem teljesülnek követeléseik, nemcsak a meghirdetett sztrájkkal kell számolni, hanem azzal, hogy nem lesz megfelelő mennyiségű munkavállaló a napi üzemeltetés biztosításához".

A sofőrhiány miatt járatok kimaradásával, a karbantartó személyzet hiánya miatt komplett kötöttpályás vonalak üzemzavaraival, leállásaival kell számolni, mert a munkáltató nem tud az utcáról új dolgozókat felvenni a jelenleg is tíz százalékot meghaladó magas fluktuáció pótlására. Ez a BKV munkavállalónak nyolcvan százalékát képviselő két szakszervezeti szövetség szerint, már rövid távon is a fővárosi tömegközlekedés összeomlásához vezethet.

Gulyás elmondása szerint Tarlós István főpolgármester nem vitatta a béremelési igény jogosságát, ugyanakkor elmondta, hogy a főváros költségvetéséből a szükséges fedezet töredékét sem tudja biztosítani.

Csatlakozott a meghirdetett BKV-sztrájkhoz az Egységes Közlekedési Szakszervezet is, amely ezt levélben közölte is a cégvezetéssel. A közlekedési vállalat két szakszervezeti szövetsge múlt pénteken hirdetett minden ágazatot érintő munkabeszünetetést április harmadik és negyedik hetére, amelyben az EKSZ csatlakozásával nagyjából a teljes munkavállalói kör részt vesz.

sztrájk szakszervezetek Orbán Viktor Tarlós István Gulyás Attila
Kapcsolódó cikkek