Magyar gazdaság

Bod Péter Ákos: Nem kellene azonnal lehívni minden uniós pénzt

Továbbra is a feudális jellegű osztogatás jellemzi a magyar gazdaságot, az uniós pénzeket rossz hatékonysággal használjuk föl – mondta a Magyar Nemzetnek Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora.

Bod Péter Ákos a napilapnak úgy vélekedett, hogy az nélkül egyáltalán nem lett volna növekedés hazánkban. „Évente 0-2 százalék közötti a szerves, fenntartható növekedési képesség. Az biztos, hogy az uniós pénzek felhasználása nagyon gyenge hatékonyságú. A szerves növekedés legfőbb feltétele az ember, a munkaerő: ám még ha képzettségben megfelelő lenne is, számban egyre kevesebb. A tőkének sem állunk bővében” – mondta a közgazdász.

„Az előző ciklusban az volt a nem alaptalan kritika, hogy betonba öntik a pénzeket, városközpontokat újítanak föl, amelyek nem ösztönzik a gazdasági aktivitást. A másik véglet az, ha mindent a vállalkozások kapnának. De hibás az a mai szemlélet is, hogy hívjunk le mielőbb minden uniós pénzt. Ilyenkor eleve nagy a hibalehetőség. Ha a pénzt hosszú évekre előre elköltik, amikor nem sokat tudunk arról, hogy öt-hat év múlva mire lesz szükség a gazdaságban, könnyű melléfogni” – hívta fel a figyelmet a szakember.

uniós források Bod Péter Ákos
Kapcsolódó cikkek