Magyar gazdaság

50 millió dollárral segítjük Kenyát

Gazdasági és műszaki együttműködést írt alá hétfőn Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Amina Mohamed kenyai külügyminiszter.

Szijjártó Péter az esemény után elmondta: a gazdasági megállapodás aláírásával létrejön egy gazdasági vegyes bizottság, amely koordinálni fogja az együttműködést, emellett az Eximbank 85 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar vállalatok kenyai gazdasági szerepvállalásának támogatására.

Ismertetése szerint megállapodtak a kenyai külügyminiszterrel egy 50 millió dolláros kötött segélyhitelprogram megindításában is, amelynek értelmében egy szülészet és egy onkológia létesítését végezhetik el magyar vállalatok Kenyában, emellett öntözési technológia és vágóhidakhoz szükséges technológia szállítására van lehetőség. Az erről szóló szerződést a technikai részletek kidolgozása után írják majd alá.

A miniszter közölte: javasolni fogják, hogy az és Kelet-Afrika közötti gazdasági partnerségi megállapodást léptessék életbe azon afrikai országokra, köztük Kenyára nézve, amelyek már ratifikálták a szerződést, így elhárulnának a magyar-kenyai és befektetések elől az adminisztratív akadályok.

Bejelentette azt is: Magyarország kész jövő szeptembertől az eddigi ötven ösztöndíjas helyett már száz kenyai egyetemi hallgatót fogadni a magyar egyetemeken.

Magyarország Kenya gazdaság
Kapcsolódó cikkek