Magyar gazdaság

Ezermilliárd forint a magyar cégek idei tőkeigénye

Különösen a kisméretű vállalkozások, az exportorientált cégek, valamint a közép-magyarországi vállalatok érdeklődnek tulajdonosi tőke bevonása iránt.

Különösen a kisméretű vállalkozások, az exportorientált cégek, valamint a közép-magyarországi vállalatok érdeklődnek tulajdonosi tőke bevonása iránt – derül ki az MFB Periszkóp legújabb elemzéséből. Az elemzés szerint a keresletet jelző cégek átlagosan 100 millió forintra teszik a bevonni kívánt tőke nagyságát. Bár számszerűen csak a vállalatok 4,5 százaléka tervez idén tőkebevonást, növekedési, illetve megújulási képességük nyomán ezek a cégek kiemelt fontosságú szereplői a vállalati szektornak. Elsősorban a mikrovállalkozások (6,4 százalék), a közép-magyarországi székhelyű vállalatok (6,3 százalék) és az exportra fókuszáló cégek (6,5 százalék) körében haladja meg az átlagot a tőkebevonást tervezők aránya.

A kisebb cégek számára tőkehelyzetük miatt a míg a budapesti és a pest megyei vállalkozások számára az uniós források elérhetősége korlátozott. A reprezentatív felmérés szerint az infokommunikáció és az oktatás területén működő cégek legalább tizede jelezte, hogy gondolkodik tőkebevonásban. A válaszok alapján az átlagot jelentősen meghaladó mértékű kockázatvállalás és innovációs hajlandóság jellemzi ezeket a vállalkozásokat, akik ezáltal a vállalati szektor megújulásában is jelentős szerepet játszhatnak.

Az MFB Periszkóp elemzése azt mutatja, hogy 2017-ben potenciálisan körülbelül 800-1100 milliárd forint körüli tőkeigény jelentkezhet a magyar vállalati szektorban, ami az idei évre előre jelzett 2,1-3,0 százalékát teszi ki. Az érdeklődő cégek átlagosan 100 millió forinttal számolnak, ez 70 millió forinttal haladja meg az egy évvel korábban bevonni tervezett tőke nagyságát. A vállalkozások fele legalább 2-5 éves együttműködésre készül egy-egy potenciális befektetővel, a tőkebevonás teljes lezárására ugyanakkor átlagosan minimum 5 évet valószínűsítenek. Az MFB Periszkóp a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, amely az aktuális reálgazdasági és pénzpiaci tendenciák értelmezése mellett, a magyar gazdaság és annak tágabb környezetének aktuális témáival foglalkozik alapvetően vállalati és banki szemszögből.

Az MFB Periszkóp az adatok széleskörű bemutatásán túl a folyamatok értékelésével, illetve rövid távú kitekintéssel igyekszik a hazai gazdasági folyamatokat és az azokat befolyásoló nemzetközi trendeket megvilágítani, valamint arra törekszik, hogy minél mélyebb, szélesebb és megalapozottabb, illetve rendszeresen frissülő hátteret tudjon biztosítani az olvasóknak az aktuális gazdasági folyamatok önálló értelmezéséhez.

tulajdonosi tőke tőkeigény MFB
Kapcsolódó cikkek