Magyar gazdaság

Jól fut az állami halpályázat, még áfacsökkentés is várható

Roppant népszerűnek tűnik a halgazdálkodási operatív program, a tógazdaságok a rendelkezésre álló 16 milliárd forintos keret egy részét már lekötötték.

Népszerűek a halgazdálkodási operatív program pályázatai, a 16 milliárd forintos keret jelentős részére érkezett be eddig támogatási kérelem a hazai tógazdaságoktól – írja a Magyar Idők hozzátéve: a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a termelési célú beruházások megvalósítására irányuló, 5,7 milliárd forintos kerettel meghirdetett felhívásra eddig 30-an pályáztak, többségében vállalkozások. A benyújtott kérelmek összege meghaladja az 1,33 milliárd forintot.

A cikk szerint ennél is népszerűbb volt az induló tógazdaságok beruházásait támogató program, az 1,6 milliárd forintos keret jelentős részét ugyanis már lekötötték az érdeklődők. Az apparátus adatai szerint eddig 1,17 milliárd forint értékben érkeztek be pályázatok.

Forrás: AFP

Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Országos Szövetségének (Mahal) elnöke a lapnak elmondta: az ágazat fejlődését a következő öt évben önerővel együtt összesen 32-35 milliárd forint ösztönzi. Erre az összegre nagy szükségük van a termelőknek, az ágazat jövedelemtermelő képessége ugyanis nagyon alacsony. A tervek szerint a támogatott beruházásoknak köszönhetően 2023-ra csaknem négyezer tonnával bővül az étkezési haltermelés hazánkban, ami értékben 7,7 millió eurót jelenthet.

Mindeközben tudvalevő: a már csökkentett áfával a piacon lévő sertés- és baromfitermelőkkel szemben versenyhátrányba kerültek a haltenyésztők, amin jelentősen javítana a jövő évi költségvetés. Ahogyan az a Magyar Közlönyben megjelent: módosulna a halgazdálkodásról és a halak védelméről szóló törvény, aminek célja továbbra is az ökológiai célok, valamint a turisztikai horgászat megvalósítása. Emellett az ipari halászatot is fellendítenék.

áfa hal pályázat
Kapcsolódó cikkek