Magyar gazdaság

Megállapodást kötött Varga Mihály és Kína legnagyobb bankja

Együttműködési megállapodást kötött Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Kína legnagyobb bankjával, az ICBC-vel (Industrial and Commercial Bank of China) és az intézmény által létrehozott Kína-KKE Alap vezetőivel Pekingben szombaton.

Együttműködési megállapodást kötött Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kína legnagyobb bankja, az ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) és az általa létrehozott Kína-KKE Alap vezetőivel Pekingben szombaton. A kereskedelmi alapon működő tőkebefektetési alap 10 milliárd eurót kíván befektetni a közép- és kelet-európai régióban. A tárcavezető beszédet mondott a Sanghaji Arany és a Budapesti Értéktőzsde közötti szerződés aláírásán is, a kínai fél Budapesten hozna létre aranykereskedelmi platformot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Sanghaji Aranytőzsde Dubai és Toronto után harmadik, Európában első aranykereskedelmi platformját Budapesten szeretné felállítani, erről írtak alá egyetértési megállapodást szombaton Pekingben a kínai és a magyar tőzsde képviselői. Varga Mihály az aláíráson hangsúlyozta: örvendetes a megállapodás létrejötte, mert azt mutatja, hogy az igen jól fejlődő kínai-magyar pénzügyi és gazdasági kapcsolatok, a kölcsönös bizalomra alapozva, tovább erősödnek. Emlékeztetett, hogy tavaly Magyarország sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a kínai piacon, a Bank of China pedig 2015-ben első európai RMB-klíring központját Budapesten nyitotta meg – derül ki az NGM közleményéből.

A SINO-CEE Fund indítását a kínai fél a tavaly novemberi rigai Kína-KKE csúcstalálkozó keretében jelentette be. A tőkebefektetési alap célja 10 milliárd euró forrás gyűjtése és kihelyezése Közép- és Kelet-Európában az infrastruktúra, a korszerű gyártási rendszerek, a tömegpiaci fogyasztási cikkek, valamint a vállalati fúziók és felvásárlások területén. Magyarország nyitott az Alappal történő együttműködésre, a mostani aláírás megerősítette szándékainkat – mondta Varga Mihály.

Varga elmondta: a beindulásával egyre inkább előtérbe kell kerülnie a hazai vállalkozások piaci alapon való finanszírozásának. A magyar vállalatok finanszírozásában tradicionálisan a az első számú opció szemben az angolszász országokra jellemző tőkepiaci forrásszerzéssel. A hazai vállalati kötvénypiac előtt jelentős fejlődési lehetőség áll, ezen a piacon pedig az ázsiai befektetők szerepére is számítunk.

Industrial and Commercial Bank of China Bank of China Varga ICBC Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek