Magyar gazdaság

Monetáris szigorítás kezdődik a közép-európai EU-gazdaságokban

Londoni elemzők szerint az erőteljes gazdasági növekedés és a gyorsuló infláció miatt monetáris szigorítás kezdődik a közép-európai EU-gazdaságokban.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az erőteljes és az egyidejűleg gyorsuló azt valószínűsíti, hogy jövőre monetáris szigorítási ciklusok kezdődnek a közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon, és a térség jegybanki alapkamatai várhatóan a piaci várakozásokat meghaladó mértékben emelkednek.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: a térségre külön Taylor-szabályt dolgozott ki a helyileg érvényesülő változók figyelembevételével.

Ennek alapján a ház azzal számol, hogy Magyarországon, Lengyelországban és Romániában 2018 végéig 2,50, 3,00, illetve 4,25 százalékra emelkednek a jegybanki alapkamatok a jelenlegi 0,90, 1,50, illetve 1,75 százalékról.

A Taylor-szabály ökonometriai levezetésének alapeseti változata azt mutatja meg, hogy az inflációs cél és a tényleges infláció, valamint a potenciális és a tényleges gazdasági növekedés ütemei közötti eltérések a nominális jegybanki kamat mekkora és milyen irányú módosítását indokolják.

londoni elemző monetáris szigorítás
Kapcsolódó cikkek