Magyar gazdaság

Szabó Tünde: Háromszorosan térül meg minden sportra fordított forint

Három célt tűzött ki a kormány: minden gyermek sportoljon, épüljenek sportlétesítmények és minél több rendezvénynek adjunk otthon – mondta a sportirányításról Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a Századvég Gazdaságkutató által rendezett konferencián.

Fontos a sportirányítás szerepe, hiszen ez szab keretet minden sporttal kapcsolatos tevékenységnek – tette hozzá. Elmondta, hogy a kormány értékelése után átalakították az állami- és a civil sportigazgatás szabályozását: az állam közvetlenül nyújt támogatást a szövetségi szinteknek, így a sportfinanszírozás átláthatóbbá és gyorsabbá vált.

Beszélt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) átalakításáról is, kiemelve, hogy a MOB eddigi tagozati rendszerét úgy alakították át, hogy az eddigi belső tagozatok önállóvá váltak, és közfeladatokat ellátó köztestületként működnek tovább.

Feltétel a sportlétesítmények fejlesztése

A versenysport, a szabadidősport és az utánpótlásnevelés feltétele a sportlétesítmények fejlesztése – jelentette ki az államtitkár. Példaként említette, hogy már átadták az FTC és a Debrecen új stadionját, a Győri ETO új kézilabda csarnokát, valamint idén a Duna Arénát is. Kiemelte a társasági adókedvezmény (tao) szerepét, amely 2011 óta segíti az utánpótlásnevelést – azóta 155 ezer fővel nőtt az igazolt sportolók száma.

Szerinte a sportlétesítmények megalapozzák, hogy minél több hazai rendezésű sporteseménynek adjunk otthont. Hozzátette, hogy a sportdiplomácia sikerét jelzi, hogy 2016-ban több mint 70, idén pedig már 81 hazai rendezést támogat a kormány.

Megtérülés

Beszélt arról is, hogy már 1,2 millió gyerek sportol minden nap legalább 45 percet az iskolákban. 2019-re pedig az a cél, hogy ne legyen olyan járás, ahol a gyerekek nem tudnak megtanulni úszni, ami szerinte kiemelten fontos, hogy az úszástudás életet is menthet. A sportra fordított minden egyes forint három forint megtakarítást jelent az egészségügyben – hangsúlyozta Szabó Tünde.

sportfinanszírozás sportgazdaság Szabó Tünde
Kapcsolódó cikkek