Magyar gazdaság

Újabb kvótacsökkentés is elképzelhető

Az OPEC ma tartja Bécsben kvótadöntő ülését, amelyen csak az a biztos, hogy a januárban bevezetett napi 1,2 millió hordónyi termeléscsökkentésnek a fél évkor lejáró határidejét meghosszabbítják.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) ma tartja Bécsben kvótadöntő ülését, amelyen csak az a biztos, hogy a tavaly november végén elhatározott és januárban bevezetett napi 1,2 millió hordónyi termeléscsökkentésnek a fél évkor lejáró határidejét meghosszabbítják. Ennek érdekében egyeztetnek a napi 600 ezer hordós vágással az alkuhoz csatlakozó kartellen kívüli 11 termelővel, köztük Oroszországgal. A meddig és a mennyivel kérdése azonban nyitott.

Az OPEC vezető ereje, Szaúd-Arábia mellett Algéria és Irak is kilenc hónapos hosszabbítást javasolt, és ehhez megnyerték Oroszország támogatását is. A már szerdán Bécsbe érkezett olajminiszterek informális találkozóiról azonban kiszivárgott, hogy radikálisabb hangok is megfogalmazódtak. A Kuvaitot képviselő Essam al-Marzouq riporterek előtt is megerősítette, hogy 12 hónapra kellene meghosszabbítani a határidőt, vagy a jelenleginél is alacsonyabb kitermelési kvótákat kellene szabni ahhoz, hogy tartósan 50 dollár felett maradhasson a hordónkénti olajár – írja a Reuters. Mivel Kuvait a szaúdiak egyik legfőbb szövetségese a kartellben, érdemes komolyan venni a felvetést, még akkor is, ha Algéria például ezt máris kivitelezhetetlennek minősítette. Noureddine Boutarfa olajminiszter szerint ugyanis elég, ha a korlátozást jövő márciusig tartják fent, mert addigra – vagy már az év végére – az olajkészletek az ötéves szintjükre csökkennek, s ezzel 55 dolláros egyensúlyi állapotra kerül, és itt stabilizálódik az olaj világpiaci ára.

Egy jelképes további vágás viszont elképzelhető, bár abban nem biztos, hogy részt vennének olyan kisebb, OPEC-en kívüli termelők, mint Türkmenisztán vagy Egyiptom. Persze sok függ attól, hogy ha csökkentenék a kvótákat, abból a szaúdiak mennyit vállalnának magukra, tehermentesítve a többieket, például a termelés bővítésében érdekelt Nigériát vagy Líbiát. Szaúd-Arábia regionális versenytársa, Irán olajminisztere, Bijan Zanganeh kategorikusan kijelentette, hogy országa nem hajlandó termelése további visszafogására, a korlátozás három, hat, legfeljebb kilenc hónapra szólhat.

OPEC Kőolaj-exportáló Országok Szervezete
Kapcsolódó cikkek