Magyar gazdaság

Idén akár egymilliárdos közbeszerzési bírságot is kiszabhatnak

Az első öt hónap alatt már 1800 milliárd forintra írtak ki közbeszerzési pályázatokat, az összeg már most közelít a teljes értékhez.

Idén az első öt hónap alatt már 1800 milliárd forintra írtak ki közbeszerzési pályázatokat, vagyis az összeg már most közelít a teljes tavalyi, kétezer milliárd forintos értékhez – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón. Ez a megnövekedett uniós források pályáztatásával magyarázható. Az elmúlt évben 1602 milliárd forint értékben 1557 közösségi és több mint 404 milliárd forint értékű 7093 nemzeti közbeszerzési eljárás volt. Az eljárások száma tehát elérte a 8500-at, ez viszont elmaradt a 2015-ös számtól, ami meghaladta a 14 ezret. Az eljárások számában csökkenés jellemezte az elmúlt évet, értékben pedig némi növekedés.

Tavaly a közbeszerzési döntőbizottság – az egy névvel korábbihoz képest tíz százalékkal több – 1046 jogorvoslatban jár el, a megállapított bírság 2016-ban megötszöröződött 2015-hoz képest. A közbeszerzési döntőbizottság (KDB) ugyanis 2016-ban 499 millió forint bírságot szabott ki a 2015-ös 104,6 millió forint után. A bíráság növekedése részben az hatósághoz „rendelet” új feladatokkal indokolhatót, illetve azzal, hogy a KDB a korábbinál karakteresebben működött, differenciált bírságolási technikát alkalmazott. Voltak tehát elenyésző bírságok, de előfordult 30-40 milliós szankció is – mondta Rigó, aki az idei év tapasztalatai alapján arra számít, hogy idén akár egymilliárd forintos büntetést is kiaszhatnak. A bírság egyébként a központi költségvetést gyarapítja – tette hozzá az elnök.

Tavaly a KDB érdemi döntéseinek 74,5 százalékában jogsértést állapított meg, és csupán a döntések 17,7 százaléka került bírósági felülvizsgálatra, amelyek 72 százalékában a KDB pert nyert – emelte ki az elnök.

Naprakészen kézben tarthatók a közbeszerzések

A sajtótájékoztatón egy olyan ingyenesen letölthető applikációt is bemutatott, amelyen közbeszerzési napra készen nyomon követhetők a hirdetmények, továbbá bemutatják a szerződésteljesítés ellenőrzésekor tapasztalt hibákat, valamint hírt adnak a jó gyakorlatokról, statisztikákról.

 

Rigó Csaba közbeszerzés bírság pályázat
Kapcsolódó cikkek