Magyar gazdaság

Kevés lehet a fehéredés a kormányzati áfacélhoz

A büdzsét 7,6 százalékos áfanövekedés mellett tervezték az idei évre, az első öt hónapban azonban csak 4,1 százalékkal nőttek az áfabevételek. A gazdaság fehéredése és a fogyasztásbővülés javíthat még az egyenlegen.

Időarányosan nem állnak jól a költségvetés áfabevételei: a gazdasági tárca adatai szerint az idei első öt hónapban az egyenleg mindössze 52 milliárd forinttal volt magasabb a tavaly azonos időszakhoz képest. Az év egészére pedig közel 250 milliárdos többletbevételt terveztek be, a múlt évi 3290 milliárd bevétel után a 2017-es költségvetést már 3542 milliárd forinttal tervezték. Ennek teljesítéséhez közel 200 milliárddal kellene nagyobb áfabevételt realizálni a hátralévő hét hónapban, mint az előző év azonos időszakában.

A tavalyi célirányzat se jött össze, hiszen a 2016-ra tervezett 3389 milliárd forintnál százmilliárddal kevesebb folyt be a büdzsébe, a Világgazdaság által megkérdezett elemzők idén is látnak némi bizonytalanságot az áfaterv teljesülését illetően. Pozitív fejleménynek tartják, hogy a gazdaság fehéredik, de ez a fehéredés, illetve a fogyasztás bővülése önmagában lehet, hogy kevés lesz a kormányzati célok eléréséhez – vélik.

Fotó: Kallus György

Bevételkiesést okoz, hogy az idén több termékkör – baromfi, tej, tojás, internet- és éttermi szolgáltatások – esetében csökkentették az áfakulcsokat. A kormány csak az alapvető élelmiszerek esetében 100 milliárdra tette a költségvetési vonzatot. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője azonban úgy véli, hogy a célzott áfacsökkentések nem képeznek óriási tételt a teljes áfakörhöz képest, viszont az adott szektorok fehéredtek. Ha az áfacsökkentés megjelenik az árakban is, azaz a kiskereskedők részben vagy teljes egészében átengedik a fogyasztóknak, akkor ez addicionális keresletet generálhat. Így hiába a kisebb áfakulcs, a nagyobb eladott volumen kompenzálja ezt az áfakiesést – vezette le az elemző. A háztartások kereslete is folyamatosan erősödik, amihez erőteljes bérdinamika párosul. Ürmössy szerint ezek eredője a célzott áfacsökkentéseket bőven ellensúlyozza.

Hasonlóan vélekedik Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője is, aki szerint a fogyasztás egyre nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és az online pénztárgépek használatával a gazdaság fehéredése is egyre jobban érződik. Úgy véli, hogy a fogyasztás bővülésében a döntő tényező a gyors bérnövekedés és a foglalkoztatás bővülése – emellett emelkednek a nyugdíjak is (bár utóbbi esetében jelentős ugrásról nincs szó). Az áfabevételek növekedése kisebb részben a gazdaság fehéredésének, nagyobb részben a fogyasztásbővülésnek köszönhető – hangsúlyozta az elemző.

A költségvetés áfabevételeit illetően a Raiffeisennél 7,6 százalékos nominális növekedést várnak – a nemzetgazdasági tárca adatai szerint az év első öt hónapjában 7,2 százalékkal voltak magasabbak a befizetések, a kiutálások 11,2 százalékkal, míg az egyenleg 4,1 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Ezt a becslést még 3 százalékos inflációs előrejelzésük, illetve 4,5 százalékos fogyasztásbővülés mellett számolták, de Török Zoltán úgy véli, hogy az év végére az alacsonyabb mellett is meglehet a 7 százalékos nominális növekmény.

Török Zoltán Ürmössy Gergely áfa adózás költségvetés
Kapcsolódó cikkek