BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy százalékon marad a szerb alapkamat

A közlemény szerint a döntéshozatalkor az inflációs változásokat, a monetáris politika enyhülésének eddigi hatását, valamint azokat az előrejelzéseket vették figyelembe, amelyek szerint az infláció a következő időszakban 3 százalék körül alakul – a célértéktől mindkét irányba másfél százalékponttal térhet el. A nemzetközi környezetet, elsősorban a pénzügyi piac változásait, valamint nyersanyagok világpiaci árának mozgását továbbra is bizonytalanság jellemzi, amire jelentős hatással vannak a geopolitikai változások – közölte a nemzeti bank.

A jegybank szerint a nemzetközi pénzügyi piac bizonytalanságait elsősorban a vezető központi bankok, az amerikai központi bank szerepét ellátó Fed és az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának eltérései okozzák, ez pedig hatással lehet a Szerbiához hasonló feltörekvő országokba irányuló tőkemozgásra. A központi bank legközelebb július 10-én tart kamatdöntő ülést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.