Magyar gazdaság

Svédországban kutatja a pitypanggumit a Continental

A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója bemutatta a svédországi Anklam városvezetésének az új Taraxagum gyártó- és kutatóüzemének terveit.

A német gyártó egy hozzávetőlegesen 30 ezer négyzetméter nagyságú területet vásárol meg a Lilienthalring ipari parkban, majd az építési engedélyek megszerzését követően megkezdődhet a Taraxagum labor első épületének felépítése.

„Az elkövetkező öt évben 35 millió euró értékű befektetést hajtunk végre a gumigyártás folyamatának kutatásába. Amit eddig csak laboratóriumi mértékben valósítottunk meg, azt most ipari mértékké fogjuk alakítani. Mivel ez egyúttal óriási vállalkozási kockázatot is jelent számunkra, nagyra értékeljük az anklami városi tanács nagyvonalúságát, hogy a kiválasztott területet jelképes összegért, 1 euróért adják el részünkre”, jegyezte meg Burkhardt Köller, a Continental Reifen Deutschland GmbH igazgatótanácsának elnöke.

A Continental és a projekt partnerei, így a Fraunhofer Intézet, a Julius Kühn Intézet, valamint az ESKUSA növénytermesztő vállalat már három elismerésben részesült a pitypangból készülő abroncsok fejlesztéséért. A Continental a fejlesztésért 2016-ban elnyerte az Automechanika Nemzetközi Kereskedelmi Vásár Innovációs Díját. 2015-ben a Continental és a Fraunhofer Molekuláris Biológia és Alkalmazott Ökológia Intézmény szintén kiérdemelte a tekintélyes Joseph von Fraunhofer díjat, 2014-ben pedig a GreenTec díjat.

kutatás autóipar gumiabroncs Continental
Kapcsolódó cikkek