Magyar gazdaság

Erre biztosan nem gondoltak a Brexitre szavazók

Egy klasszikus angol reggeli ára majdnem 13 százalékkal is emelkedhet, ha a britek kilépnek az Európai Unióból, derül ki a KPMG elemzéséből.

A jelentős drágulásra akkor kell számítani, ha az Egyesült Királyság szabadkereskedelmi vagy legalább átmeneti megállapodás nélkül hagyja el az EU-t. Ebben az esetben a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) általános vámtarifáinak megfelelően fizetnének a britek az importált termékek után, és ez hatalmas ugrást okozna több étel és ital árában is.

A tradicionális, sonkából, kolbászból, gombából, sült babból, paradicsomból, eperdzsemből, olívabogyóból, narancsléből, vajból és péksüteményből álló brit reggelinek tehát vagy a méretén, vagy az összetevőin, vagy azok minőségén kell változtatni ahhoz, hogy a Brexit-hatást ne érezze meg a legendásan hagyománytisztelő britek pénztárcája. A számítások szerint a Spanyolországból és Olaszországból származó narancslé, illetve olívaolaj ára emelkedhet a legjelentősebben: 34, illetve 30 százalékkal. Ráadásul a már jelenleg is rekorddrágának számító francia vaj ára is tovább emelkedhet. Egy komplett reggeli ára 3,02 fonttal 26,61 fontra nőne a KPMG adatai szerint. A pluszköltségből a sonka 18, a kolbász 40 pennyt vinne el.

Forrás: Pixabay.com

Bár immár egy éve annak, hogy az Egyesült Királyság megszavazta a kilépést az Európai Unióból, még mindig nem tisztázódott, miként is fog ez pontosan megtörténni. A brit miniszterelnöknek, Theresa Maynek 2019 márciusáig kell megegyeznie az európai vezetőkkel a Brexit körülményeiről, illetve az azt követő kereskedelmi tényezőkről, a pluszköltségek mértékéről. Az uniós főtárgyaló, Michel Barnier azonban múlt héten arra hívta fel a britek figyelmét, hogy semmiképp nem számíthatnak az eddigi kereskedelmi folyamatok zökkenőmentes folytatására.

A Brexit megszavazása óta a font árfolyama folyamatosan zuhant, ami rányomta a bélyegét az importált termékek árára is. A munkabérek nem tudták tartani a lépést az inflációval, ez a gazdasági növekedést is lassította.

A KPMG egyesült királyságbeli kereskedelmi vezetője, Paul Martin elmondta, a bevásárlóközpontok eddig nem terhelték a vásárlókra teljes mértékben a megemelkedett árakat. Ám azt is hangsúlyozta, hogy ez tarthatatlan állapot lesz, ha Nagy-Britannia nem köt megállapodást az EU-val a Brexit utáni szabályozására.

Brexit reggeli élelmiszer Nagy-Britannia import
Kapcsolódó cikkek