Magyar gazdaság

Emelik a gazdagok adóját

A dél-koreai kormány meg akarja emelni a vezető konglomerátumokat, magas jövedelmű magánszemélyeket, illetve a jelentős részvényeket birtokló befektetőket sújtó adókat, hogy csökkentse a szegények és gazdagok közötti különbségeket, és finanszírozza az egy

A dél-koreai kormány meg akarja emelni a vezető konglomerátumokat, magas jövedelmű magánszemélyeket, illetve a jelentős részvényeket birtokló befektetőket sújtó adókat, hogy csökkentse a szegények és gazdagok közötti különbségeket, és finanszírozza az egyre növekvő jóléti kiadásokat – számolt be a Reuters.

A társasági adót a tervek szerint 25 százalékra emelik a jelenlegi 22-ről a 179 millió dollárnál nagyobb éves adóköteles bevétellel rendelkező vállalatok estében. Ez 129 céget érintene, és becslések szerint 5 százalékkal, 2,31 milliárd dollárral növelné meg a kormány társaságiadó-bevételeit a 2018-as pénzügyi évtől kezdve. A jövedelemadó-kulcs felső határát a jelenlegi 40-ről 42 százalékra növelnék az évi 447 ezer dollárnak és 38-ról 40 százalékra a 268 ezer dollárnak megfelelő jövedelem felett; ez a pénzügyminisztérium becslései szerint 93 ezer embert érintene. A jelentős részvénytulajdonnal rendelkezők esetében a nyereségadó kulcsa 20-ról 25 százalékra nőne évi 268 ezer dolláros profit felett.

A kormány a reményei szerint a módosítással évi 4,9 milliárd dollárnyi pluszbevételre tenne szert. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet államai közül Dél-Koreában nő a leggyorsabb mértékben az idősek aránya, és az ENSZ előrejelzése szerint 2026-ban a népesség legalább 20 százaléka 65 éves vagy annál idősebb lesz.

A módosításokat el kell fogadnia a parlamentnek, ám Mun Dzsein elnök Demokratikus Pártja csak a képviselői mandátumok 40 százalékával rendelkezik a törvényhozásban.

Dél-Korea adó
Kapcsolódó cikkek