Magyar gazdaság

Kiderült: ennyi magyar vándorolt ki Nagy-Britanniába

Tavaly legalább 11 ezer magyar ment Nagy-Britanniába.

Sokan mennek a szigetországba

Tavaly 11 ezer magyar vándorolt ki Nagy-Britanniába, ezzel a brit statisztikai hivatal becslése szerint már 91 ezer honfitársunk él a szigetországban. A magukat magyarnak vallók száma ennél 3 ezerrel több, ami abból adódhat, hogy vannak magyarok, akik nem az ország területéről érkeznek Nagy-Britanniába. A brit statisztikai hivatal azoknak a számát összesíti, akikről hivatalosan tudomásuk van, így a valós szám akár magasabb is lehet ennél.

Csaknem 30 ezren távoztak

Mint a Világgazdaság megírta, tavaly nem vándoroltak ki olyan sokan Magyarországról, mint a megelőző években, de továbbra is nagyon sok fiatal keresi a boldogulását külföldön. A Központi Statisztikai Hivatal adminisztratív nyilvántartás szerint – amit a bejelentések alapján rögzítenek, így a minimális számot jelenti – tavaly 29 400 magyar állampolgár távozott külföldre, ami 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett 17 ezer korábban kivándorolt magyar költözött vissza.

Fotó: AFP

A más országba költöző magyarok túlnyomórészt a fiatal korosztályból kerülnek ki. A kivándorlók 45 százaléka 30 év alatti, háromnegyedük pedig még nem érte el a 40 éves kort. Ezek az arányok jelentősen eltérnek az itthoni népesség kormegoszlásától, vagyis a kivándorlók jóval fiatalabbak, mint a hazai átlagéletkor. Azt, hogy továbbra is magyarok százezrei dolgoznak külföldön, alátámasztja, hogy tavaly 3 milliárd eurót utaltak haza az átmenetileg, egy évnél rövidebb ideje külföldön lakók a jegybank korábbi adatai alapján. Ez 2011 óta megháromszorozódott, akkor még csak 1 milliárd eurót küldtek.

Még mindig 1,2 millióan mennének

A felmérések szerint azonban még több mint egymillió magyar hagyná el az országot. A Publicus tavaszi kutatása szerint nagyságrendileg 1,2 millió fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – a fiatalok körében különösen magas, majdnem 40 százalékos ez az arány; ez kb. 530 ezer főt jelent. Ők leginkább az alacsony fizetéseket, a bizonytalan jövőt, és a hazai közélet viszonyait említik okként.

Nagy-Britannia kivándorlás
Kapcsolódó cikkek