Magyar gazdaság

Öt év után csökkent az élőmunkára rakódó teher

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nem számol adóéket a három vagy több gyermeket nevelő családok esetében.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nem számol adóéket a három vagy több gyermeket nevelő családok esetében, akiknek a munkát terhelő jelentős hányadát nem kell megfizetniük. Emellett a statisztika nem veszi figyelembe a munkahelyvédelmi kedvezményeket sem – reagált lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a statisztikára. A hazai adórendszer a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatását támogatja, továbbá elismeri a gyermeknevelés költségeit is. Ennek következtében például egy garantált bérminimumot kereső, a munka világába visszatérő, három gyermeket nevelő kismama adóéke tavaly csupán 7 százalék volt – tette hozzá az NGM.

Az élőmunkára rakódó teher 49,03-ról 48,25 százalékra csökkent tavaly Magyarországon, ebben szerepe volt a személyi jövedelemadó egy százalékpontos, 16-ról 15 százalékra történő mérséklődésének – állapítható meg az OECD adataiból. Hiába csökkentek azonban a terhek, az egy évvel korábbi negyedik helyről feljebb léptünk a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, a minket megelőző Ausztriában ugyanis nagyobb mértékben, csaknem 2,5 százalékponttal lett alacsonyabb az adóék. Az összehasonlítás lényege az, hogy a munkát terhelő adók és járulékok mennyire tartják távol a munkanélkülieket a munkaerőpiactól.

Az elmúlt tíz évben két jelentős fordulatnak is szemtanúi lehettünk a magyar munkát terhelő adók és járulékok összegében. A magyar adóék még majdnem 52 százalékos volt 2006-ban, aztán egészen 46,61 százalékig zuhant 2010-ben, majd egy évvel később 49,49 százalékig ugrott fel. Nem történt jelentős változás 2011 óta, a mostani csökkenés volt a legjelentősebb változás az elmúlt hét évben. Ahogy 2006-ban, úgy tavaly is a legmagasabb adóéket mutattuk fel, az OECD tagjai között csak Németországban és Belgiumban mértek magasabb terheket Magyarországnál.

A régiós gazdaságokra egyébként jellemző az OECD átlagánál magasabb adóék, egyedül Lengyelországban alacsonyabbak a terhek. Az sem mindegy, hogy mekkora az eltérés, a legtöbb országban, például a balti országokban, Szlovéniában, Szlovákiában és a hazánkhoz sok szempontból hasonló gazdaságú Portugáliában is 38 és 43 százalék közötti az adóék.

További adócsökkentésre lenne szükség

Újabb adócsökkentésekre van szükség, a terhek mérséklése egyszerre emelheti a társadalom életszínvonalát, és versenyképesebbé teheti a gazdaságot – mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek. Domokos László szerint az állami pluszbevételeket a jövedelemadó és a járulékok csökkentésére kell fordítani. Az áfát nem csökkenteni kell, hanem beszedni, a forgalmi adó mérséklése ugyanis nem feltétlenül jelenik meg az árakban. Az online kasszáknak eddig is nagy szerep jutott a gazdaság fehéredésében. Az ÁSZ elnöke szerint a szürkegazdaság aránya a korábbi 25 százalékos szintről 20 százalék alá csökkent. Ezt mutatja az is, hogy 140 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába az év első felében.

 

élőmunka gazdaság OECD
Kapcsolódó cikkek