Magyar gazdaság

Megduplázódott a minisztériumi dolgozók száma

Hiába szűnt meg tavaly több tucat kormányzati háttérintézmény, mégsem csökken az állam mérete.

Hiába szűnt meg tavaly több tucat kormányzati háttérintézmény, mégsem csökken az állam mérete, ráadásul folyamatosan drágul a működtetése is. 2010-ben, a második Orbán-kormányban tíz miniszter mellett alig száz államtitkár és helyettes államtitkár volt, ez mára tizenkét miniszterre és több mint 150 államtitkárra, helyettes államtitkárra hízott, a különböző megbízottakról, biztosokról nem is szólva.

A 2010-es zárszámadás szerint az akkori kilenc minisztériumban több mint 5700-an dolgoztak, a legtöbben, 997-en az akkor még Nemzeti Erőforrás Minisztériumának nevezett tárcánál. A Kormany.hu-n fellelhető dokumentumok közé mindössze két minisztérium tölti fel rendszeresen a foglalkoztatotti létszámát: a földművelésügyi tárcánál közel kétszázzal dolgoztak többen június végén, mint 2010-ben, 932-en, míg a Honvédelmi Minisztériumban csaknem 150 fővel többen, 647-en. Két minisztérium esetében a tavalyi éves beszámolóból derül ki, hogy mekkora létszámmal dolgoztak: a fejlesztési tárcánál majdnem megháromszorozódott, 912-re nőtt a foglalkoztattak száma, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium mintegy harmadával hízott 989 főre.

A többi tárca foglalkoztatottsági adatairól semmi nem derül ki a kormányzati portálon. A 2015-ös zárszámadás szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban megduplázódott a létszám öt év alatt, a Belügyminisztériumban harmadával, az Emberi Erőforrások Minisztériumában felével dolgoznak többen. 2010-hez képest a legnagyobb növekedés a Miniszterelnökségen volt, ahol 93-ról 1500 fölé emelkedett a dolgozók száma. 2010-hez képest van még egy új tárca, a Miniszterelnöki Kabinetiroda is, ahol a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint 2017 elején 209-en segítették a miniszterelnök munkáját (2015-ben még csak 135-en). Egyetlen tárcánál volt csökkenés: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból lett IM-nél megfeleződött, 407-re csökkent a létszám. Összességében majdnem megduplázódott a minisztériumi dolgozók száma 2010-hez képest: a rendelkezésre álló adatok alapján közvetlenül mintegy 10 ezer főt foglalkoztatnak a különböző tárcák.

2010 óta a költségvetésben a személyi kiadások – amelyeknek csak egy kisebb részét képezi minisztériumokban dolgozók bére – a duplájára nőttek 2015-re (981,5 milliárdról 1960,6 milliárd forintra), és azóta is folyamatosan emelkednek. A jövő évi büdzsében már 2407,2 milliárd forintos előirányzat szerepel. Arányaiban is többet költünk a bürokráciára: amíg hét éve az összes kiadás 7 százalékát emésztette fel az állami dolgozók bére, addig ez jövőre már 12 százalék lehet. A témában júliusban megkerestük az összes minisztériumot, mindeddig sehonnan sem kaptunk választ.

bürokrácia FIZETÉSEK állami kiadások minisztérium költségvetés
Kapcsolódó cikkek