Magyar gazdaság

Az orosz jegybank irányítja majd a bajba került bankot

Az orosz jegybank csütörtökön bejelentette, hogy átveszi az eszközállománya alapján 12. legnagyobb orosz pénzintézet feletti irányítást. A pénzügyi nehézségekkel küzdő bank szanálásának folyama legalább 8 hónapot vesz igénybe.

A B&N Bank (orosz nevén: Binbank) szerdán közölte, hogy likviditási gondjai vannak, ezért kérte az orosz jegybank támogatását. Az orosz központi bank a kérelem elfogadásával már a második bankot húzza ki a bajból konszolidációs alapja segítségével. Három hete a legnagyobb orosz magánbank, az Otkrityije kapott mentőövet.

Az orosz központi bank csütörtökön közölte, hogy megkezdődött a bank átvilágítása, a tulajdoni hányad 75 százalékát átvették, de szükség esetén a fennmaradó rész is jegybanki tulajdonba kerül. A bank élére ideiglenes vezetés állítottak, a talpraállítás mintegy 8 hónapot vesz igénybe. A B&N bankot 1993 októberében alapították, fő részvényesei 59,4 tulajdoni hányaddal Mihail Sishanov és 39,4 százalékkal Mihail Gucerijev volt mostanáig.

A banknak csaknem 500 tagból álló fiókhálózata van Oroszországban, a magánbetétek alapján a 8., eszközállománya alapján pedig a 12. legnagyobb bank. Szakértők rámutattak arra, hogy több orosz bank helyzete romlott, amióta a jegybank a bankszektor megtisztítása érdekében számos szigorú előírást hozott, többek között a tartalékképzés növeléséről a nem fizető hitelek esetében.

A Fitch Ratings hitelminősítő a múlt hónapban azt írta, hogy a B&N és az Otkrityije azon néhány orosz bank egyike, ahonnan a betétesek több pénzt vontak ki, mint amennyit betettek. A jegybank egyik vezetője egy csütörtökön tartott sajtóértekezleten azt mondta, hogy szeptemberben 56 milliárd rubel (1 rubel=forint) befektetést vontak ki jogi és magánszemélyek a B&N bankból.

https://www.vg.hu/gazdasag/nagy-bajban-van-az-egyik-legnagyobb-orosz-bank-619809/

orosz bank orosz jegybank
Kapcsolódó cikkek