Magyar gazdaság

Bogsch Erik: az innováció lehet Magyarország jövője

Magyarország számára az ipar meghatározó tényező, főleg, hogy nincs tengerünk és nyersanyagunk – mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az 55. Közgazdász Vándorgyűlésen, Egerben.

Magyarország számára az ipar meghatározó tényező, főleg, hogy nincs tengerünk és nyersanyagunk. Nagy-Britanniának és Németországnak II. világháború utáni talpra állásában is nagy szerepet játszott az ipar, de ugyanez igaz Kínára és Japánra is – vezette fel előadását Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az 55. Közgazdász Vándorgyűlésen, Egerben.

Nagyon fontos importáthelyeződés van Ázsia irányában, amit nekünk is figyelembe kell venni

– hangsúlyozta Bogsch, aki szerint Magyarországon felismerték ennek a fontosságát, ami a gyógyszeriparra is igaz.

A jövő szempontjából Magyarországon egyértelműen az innováció az, ami előre viheti az országot, Ázsia is azért lépett előre mert az oktatásban is előre léptek. Az elitképzés fontosságára azonban nem fordítunk elég energiát és pénzt, pedig nagyon fontos lenne – emelte ki.

A gyógyszeripar a leginnováció-igényesebb iparág, de az egészség egy nemzetgazdasági szempont – hangsúlyozta. Az egészségügy minden országban probléma, ettől függetlenül ezzel komolyabban kell foglalkozni.

Az ipari versenyképesség kulcstényezői között az adórendszer, a K+F ráfordítások, a 9 százalékos társasági és a járulékcsökkentés fontos szerepet játszik. Bogsch szerint magasan kvalifikált szakemberekre is szükség van a versenyképességhez.

Ehhez az oktatásban kellenek komoly változások, például a képzések arányainak eltolása, az ipari és orvosi biotechnológiai képzések támogatása, az egyetemek oktatási struktúrájának fejlesztése és a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező oktatók és kutatók bevonása

– sorolta Bogsch.

Az egyik oldalon pozitív, hogy a bérek növekedtek hazánkban, de egyben a versenyképesség szempontjából ennek megvannak a határai. Ahhoz teljesítménynövekedés kell, mert hosszú távon a kettő együtt működik csak – emelte ki. Nagy kihívás viszont az elvándorlás, így a demográfiai problémák is. „Ha tudnánk, hogy visszajönnek, akkor nem izgulnánk” – tette hozzá. Ez viszont nem csak Magyarország problémája, de nekünk jelenleg a magyar problémát kell megoldanunk. Néhány kutatót mi is veszítettünk, amire korábban nem volt példa – mondta Bogsch. Az üres álláshelyek betöltése a Richter Gedeonnál 2014-15-ben nem okozott gondot, de tavaly és az idei évben komoly kihívások elé állítják a céget. Felvetette, hogy nélkül nincs ipari méretű gyártás, amiben az árfolyam meghatározó.

gyógyszer Ricter ipar
Kapcsolódó cikkek