Magyar gazdaság

Csúszik Matolcsyék inflációs céljának fenntartható elérése

A jegybank legfrissebb Inflációs jelentése szerint az inflációs cél fenntartható elérése az eddig vártnál egy negyedévvel később, 2019 közepén valószínű, a beruházások gyorsan emelkednek és a lakossági fogyasztás is tovább bővül – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MNB az idei évre 3,6 százalékos, jövőre 3,7 százalékos, 2019-ben pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedést vár. Az idén az MNB szakértői szerint enyhén mérsékli a növekedést a munkanaphatás, az agrárium alacsonyabb teljesítménye és az ipari termékszerkezet átalakulásának hatása.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Magyar Közgazdasági Társaság 55. közgazdász-vándorgyűlésén Egerben 2017. szeptember 7-én. Forrás: MTI

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója közölte: a lakosság fogyasztása a rendelkezésre álló jövedelemhez képest „stabil rátát” mutat majd a következő években, a lakossági beruházások azonban gyorsabban nőnek majd, mint a háztartások jövedelme.

Az MNB szakértői 2017-re 2,4 százalékos, jövőre 2,5 százalékos, 2019-ben 2,9 százalékos inflációt prognosztizálnak.

Matolcsy György infláció cél
Kapcsolódó cikkek