Magyar gazdaság

Megvan, milyen szerepet szán a BRICS-nek a kínai elnök

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a BRICS-országoknak nagyobb szerepet kell vállalniuk a világ kormányzásában. A kínai vezető erről Brazília, Oroszország, India, Kana és Dél-afrikai Köztársaság éves tanácskozásán beszélt.

A kínai elnök arra kérte az öt legnagyobb feltörekvő országot (BRICS) hétfőn az országcsoport hsziameni csúcstalálkozóján, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a világ kormányzásában, utasítsák el a protekcionizmust, és újult erővel próbálják meg csökkenteni a világ gazdag és fejlődő országai közötti távolságot.

Igazságosabbá kell tennünk a világrendet. Ahhoz, hogy folyamatosan közelítsünk a világ többi részéhez, arra van szükség, hogy ez az öt ország aktívabb szerepet vállaljon nemzetközi téren. Sok olyan probléma van, amelyet nélkülünk nem lehet hatékonyan megoldani

- jelentette ki megnyitó beszédében a házigazda Hszi Csin-ping Brazília, Oroszország, India és a Dél-afrikai Köztársaság vezetőihez szólva. Az öt országnak „egy hangon” kellene beszélnie, és közösen bemutatnia megoldási javaslatait a globális problémákra, és védeni közös érdekeiket – tette hozzá.

Michel Temer brazil, Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai, Jacob Zumba dél-afrikai elnök, valamint Narendra Modi indiai miniszterelnök (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok csúcstalálkozóján Hsziamenben 2017. szeptember 4-én. Forrás: MTI

Az évenként megrendezett tanácskozást ezúttal a délkelet-kínai Hsziamen városban tartják, és keddig tart. A delegációkat az államfők vezetik, kivéve Indiáét, amelyet Narendra Modi miniszterelnök. Vasárnap a tagországok gazdasági vezetői tartottak tanácskozást.

A 2009-ben még Dél-Afrika nélkül megalakult országcsoport tagjai azt szerették volna elérni, hogy hatékonyabban tudják képviselni a fejlődő országokat a nyugati országok uralta világban. Gyorsan sikerült elérniük, hogy nőtt a feltörekvő országok szavazati aránya a nemzetközi pénzügyi intézményekben. Saját fejlesztési bankot is létrehoztak. Egyes megfigyelők most azt mondják, a BRICS ereje hanyatlik az India és Kína közötti területi és befolyásszerző rivalizálás, valamint a Brazília, Oroszország és Dél-Afrika közötti gazdasági ellenségeskedés miatt.

Utóbbi három gazdasága nyersanyagtermelésre épül, és a nyersanyagok ára jelentősen csökkent az utóbbi években. A csoport amiatt sem egységes, mert vannak közöttük autokratikus és demokratikus országok is. Elemzők szerint egyes problémákra megoldás lehetne további országok bevonása. Kína meghívta a mostani csúcstalálkozóra Egyiptom, Guinea, Mexikó, Tádzsikisztán és Thaiföld vezetőit, de egyelőre nem várható előrelépés a BRICS bővítése terén.

BRICS Hszi Csin-ping világkormányzás Kína
Kapcsolódó cikkek