Magyar gazdaság

Nyugdíjasszövetkezetek: enyhülhet az adóteher

Az adózási feltételek kedvezők ahhoz, hogy a vállalatok minél több nyugdíjast visszafoglalkoztassanak.

Magánszemélyek úgy döntöttek az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség szervezésében, hogy megalakítják a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet. Fő céljuk, hogy a takarékok vállalati ügyfeleitől nyugdíjba ment dolgozókat a vállalkozói szektorban visszafoglalkoztassák. Eddig tizenkilenc nyugdíjasszövetkezetet jegyeztek be, de legalább ugyanennyi van cégbírósági bejegyzés alatt

– mondta Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Világgazdaságnak.

Forrás: AFP

Kiss Gábor, az országban elsők között elinduló miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökségi tagja lapunknak azt mondta, hogy egy hónap alatt több mint ötszáz tag csatlakozott a szövetkezethez, befizetve a jelképes százforintos tagdíjat, amit a szövetkezeti törvény ír elő. A héten két nyugdíjassal már meg is kötötték a szerződést, tíz napon belül pedig körülbelül húsz céggel szerződnek, például Kazincbarcikán és Ózdon.

Az adózási feltételek kedvezők ahhoz, hogy a vállalatok minél több nyugdíjast visszafoglalkoztassanak. A szövetkezeten keresztüli munka után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, így a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá a közterhek. Ráadásul a mindenkori – az idén 127 650 forintos – minimálbérig étkezési utalványt is adhatnak a nyugdíjasszövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen is.

A nyugdíjasszövetkezeti tagok nyugdíját nem érinti a foglalkoztatás. Magyarországon körülbelül 2,7 millió nyugdíjas van – mondta Kósa Lajos. Közülük körülbelül 800 ezret érhet el ez a rendszer.

A kormány azon is dolgozik, hogy a munka törvénykönyve alapján visszafoglalkoztatott nyugdíjasoknak is kialakítsanak egy kedvezőbb adózási formát. Kósa Lajos azt mondta, a Nemzetgazdasági Minisztériummal már egyeztetnek, de még nem tudni, hogy mikor készülhet el a törvényjavaslat.

A diákszövetkezet volt a minta

A nyugdíjasszövetkezeteket a diákszövetkezetek mintájára hozták létre. Ma

a 400 ezer tanulói jogviszonyban lévő diákból körülbelül 135 ezren szövetkezeti tagok – mondta Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke. A hét éve működő diákszövetkezeti rendszerbe százhuszonkilenc iskolaszövetkezet kapcsolódott be, és közel tízezer megbízójuk van. A diákok 41,5 milliárd forint árbevételt termeltek egy év alatt, amelynek 85 százaléka a saját jövedelmük.

 

adó nyugdíjas szövetkezet
Kapcsolódó cikkek