Magyar gazdaság

Románia pontosabb adatokat vár az IMF-től és a Világbanktól

A román miniszterelnök pontosabb gazdasági előrejelzést kért az IMF-től és a Világbanktól, mert szerinte többször is tévedtek az ország gazdaságát illetően.

Mihai Tudose román miniszterelnök megbeszélést folytatott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank küldöttségével, és ismertette a román gazdaság legfrissebb mutatóit. Azt kérte: pontosabb előrejelzést készítsenek a román gazdaságáról.

Mihai Tudose román miniszterelnök
Forrás: AFP

Mihai Tudose erről kedden nyilatkozott, melynek során cáfolta, hogy hitelmegállapodás megkötéséről tárgyalt volna. Rámutatott, ő kezdeményezte a találkozót, amelyen a román gazdaság legfrissebb mutatóit ismertették. Emlékeztetett, októberben lesz esedékes az IMF őszi előrejelzése, és felidézte, hogy a két legutóbbi alkalommal tévedtek Romániával kapcsolatban, alábecsülték a gazdaság teljesítményét.

Figyelembe véve, hogy a két legutóbbi alkalommal tévedtek a Romániára vonatkozó előrejelzésekben, a román gazdaság ugyanis jobban működött, mint ahogy azt jelezték, elérhetővé tettük számukra a legfrissebb hivatalos adatokat, hogy azokra alapozva dolgozzák ki az őszi becslést

- mondta a miniszterelnök, aki szerint egy harmadik tévedést már többféleképpen lehetne értelmezni. Mihai Tudose közölte, nem tett szemrehányást a nemzetközi hitelezőknek a két tévedésért, de több figyelmet kért.

Nem vádolom őket rosszhiszeműséggel, de több odafigyelést kérek tőlük

- hangoztatta a román miniszterelnök.

Az IMF és a Világbank túlzottnak ítélte a román kormány által remélt idei 5,2 százalékos gazdasági növekedést, és többször kifejezte aggodalmát a hatóságok adócsökkentő és béremelő politikája, valamint a szerkezeti reformok késlekedése miatt. Az IMF és az Európai Bizottság is 4,2 százalékos romániai gazdasági növekedéssel számol, és figyelmeztették Bukarestet, hogy az államháztartási hiány az idén elérheti a GDP-arányos 3,7 százalékot a kormány által vállalt 2,98 százalékkal szemben. A román GDP 5,8 százalékkal nőtt az első fél évben, amit a román statisztikai intézet kedden közzétett második becslése is megerősített.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek