Magyar gazdaság

Nagyobb mértékű lesz az adócsökkentés

A makrogazdasági feltételek kedvező alakulására tekintettel a szociális hozzájárulási adó és a egészségügyi hozzájárulás kulcsának korábbinál nagyobb mérséklését kezdeményezi Varga Mihály.

A makrogazdasági feltételek kedvező alakulására tekintettel a szociális hozzájárulási kulcsának korábbi 20 százalékra történő csökkentése helyett 19,5 százalékra való mérséklését kezdeményezi 2018. január 1-jétől az a törvényjavaslat, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtott be ma a parlamentnek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Forrás: MTI

A jogszabály módosító indoklásában a tárcavezető emlékeztet, hogy a javaslattal a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2016. november 24-i megállapodásban foglaltakat teljesíti a kabinet.

A szociális hozzájárulási adó mérséklésével párhuzamosan az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos mértékű kulcsa is csökken 19,5 százalékra. A javaslat tartalmazza továbbá a szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentésével összefüggésben a személyi jövedelemadó, a kisadózó vállalkozások tételes adója, valamint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályainak pontosítását is.

A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 94 400 forint, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 158 400 forint.

adócsökkentés szociális hozzájárulási adó Varga Mihály kata
Kapcsolódó cikkek