Magyar gazdaság

Repülőgép megrendelések húzták az USA gazdaságát

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek szeptemberben a tartós fogyasztási javak megrendelései az Egyesült Államokban – közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán.

Az előzetes adatok szerint szeptemberben 2,2 százalékkal – 5,1 milliárd dollárral, 238,7 milliárd dollárra – nőtt a tartós fogyasztási cikkek megrendelése. Elemzők 1,0 százalékos emelkedést vártak az augusztusban mért 2,0 százalékos bővülés után. A közlekedési eszközök megrendelései 5,0 százalékkal – 4,0 milliárd dollárral 81,2 milliárd dollárra – nőttek, különösen erősen, 31,5 százalékkal emelkedtek a polgári repülőgépekre leadott megrendelések.

Összesen 31,5 százalékkal emelkedtek a polgári repülőgépekre leadott megrendelések Amerikában
Forrás: AFP

A közlekedési eszközök megrendeléseinek leszámításával 0,7 százalékkal emelkedett a tartós fogyasztási cikkek megrendelése az előző havihoz képest, míg a hadiipari megrendelések nélkül számolva 2,0 százalékos volt a növekedés.

A statisztika a legalább hároméves használatra tervezett javakat, például hűtőszekrényeket, vagy repülőgépeket érti tartós fogyasztási cikk alatt.

Az adatot a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik. A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.

repülőgépek USA megrendelés gazdaság
Kapcsolódó cikkek