Magyar gazdaság

Akciós ajánlattal vásárolnák fel az Ubert

Darabonként 33 dollárt kínál az Uber Technologies részvényeiért a japán Softbank távközlési óriás vezette befektetői konzorcium, amely 6 milliárd dollárt szán az ügyletre.

A Softbank ajánlata 30 százalékos engedményt jelent a legutóbbi befektetési körben kialakult árhoz képest. Akkor 69 milliárd dollár volt a tőzsdei megjelenését csak 2019-re tervező Uber piaci értéke, ez zuhan a mostani ajánlattal 48-49 milliárd dollárra. Az előzetes felmérések szerint a Softbank és társai – köztük a Dragoneer Investment Group és a General Atlantic – be tudja seperni a megfelelő részvénymennyiséget, amellyel 14 százaléknyi tulajdonrészre tenne szert, s a főrészvényesek sorába lépne.

Az ajánlat keddtől él, és várhatóan húsz napig is eltart, mire lebonyolítják a vásárlásokat. Kérdés, hogy az Uberbe korábban beszálló befektetők mekkora veszteséggel hajlandóak megválni részvényeiktől.

Tisztességtelen versenyt folytattak, ezért a bíróság kitiltotta Olaszországból az Ubert – fotó: AFP
Forrás: AFP

Igaz, régóta tudják, hogy az idén megkezdett tisztulási folyamat véghezvitele érdekében nekik is áldozatokat kell vállalniuk. S ha nem jönne össze a megfelelő részvénycsomag, a Softbanknak jogában áll visszamondani a tranzakciókat és odébbállni. Viszont ha úgy látja, akkor menet közben emelheti is az ajánlatát – jegyzi meg írásában a Bloomberg. A cég friss tőkét, egymilliárd dollárt is hozna a fuvarmegosztó vállalkozásba, amit fejlesztésekre fordíthatnának.

Az Ubert botrányok sorozata sújtotta az idén, a legutóbbira, 57 millió ügyfelük és saját sofőrjeik adatainak ellopására a múlt héten derült fény. A rossz hírek sora még nem is ért véget: az Uber az Egyesült Államokban folyamatosan veszít versenyelőnyéből a Lyfthez képest, és szakértők szerint vesztésre áll az önvezető járműveket fejlesztő Waymóval szemben is abban a perben, amelyet annak tulajdonosa, az Alphabet indított ellene, kereskedelmi titkok eltulajdonításával megvádolva az Ubert.

A botránysorozatért felelőssé tett Travis Kalanick alapító-vezérigazgatót már sikerült lemondatni, de az igazgatóságból történő kiszorítására tett kísérletek egyelőre kudarccal végződtek. A helyére hozott Dara Khosrowshahi viszont ragaszkodik mind a Softbank beszállásához, mind a tulajdonosok közötti erőviszonyok és szavazati jogok megváltoztatásához. A befektetőknek a Bloomberg értesülései szerint két széket ígértek az igazgatóságban.

A Masayoshi Son japán multimilliárdos vezette Softbank az utóbbi időben tőkebefektetőként jeleskedik, az idén 93 milliárd dollárt kalapoztak össze, s ebből az alapból finanszírozzák a hagyományos távközlési szektorban, a félvezetőgyártásban, a műholdas technológiában, az e-kereskedelemben és a robotikában érdekelt startupok és nagyobb vállalkozások megszerzését és felfuttatását.

A Softbank különösen aktív a fuvarmegosztó vállalatok piacán: bevásárolta magát a kínai Didi Chuxingba, az indiai Olába és a délkelet-ázsiai Grab-be. Amennyiben betársul az Uberhez is, akkor valószínűleg egyes érdekeltségeitől meg kell majd válnia.

felvásárlás Softbank Masayoshi Son Uber Lyft
Kapcsolódó cikkek