Magyar gazdaság

Csomag válthatja ki a korkedvezményes nyugdíjat

Hamarosan dönthetnek a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új csomagról, a tervezet a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának holnapi ülésén is napirendre kerül – értesült a Magyar Idők.

A csütörtökön tárgyalandó javaslat lényege, hogy a korábbi egységes, elavult szabályozás helyett speciális, egyedi, munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv jöjjön létre – írja a lap.

A tervezet szerint felmérnék az adott munkahelyen az egészségre ártalmas kockázati tényezőket munkavédelmi szempontból. Az ilyen munkakörben dolgozók pedig akár többletjuttatásban is részesülhetnek, kompenzációképpen. Az ülésen emellett szó lesz a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekről, és a felek áttekintik a munkahelyvédelmi akció adatait is.

Forrás: AFP

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lap kérdésére kifejtette:

a szakszervezeti oldal javaslatai szerint azt a munkavállalót, aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, többletjuttatásokkal lehetne kompen­zálni.

A többletjuttatás tervét korábban a munkaadói oldal is elfogadta. Nemcsak anyagi juttatásokkal, de akár az egészség­károsító munkavégzési idő csökkentésével, több szabadsággal, plusz­juttatással vagy rekre­á­ciós intézkedésekkel tervezik kárpótolni a munkavállalót. Az új szabályok betartását a munkaügyi ellenőrzések során is figyelnék a szakemberek. A legfontosabb továbbra is az, hogy a munkaadó minél inkább csökkentse az egészségkárosodást előidéző körülményeket – tette hozzá a Liga Szakszervezetek vezetője.

A szociális partnerek emellett áttekintik a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdéseket is. A lap úgy tudja, a kormány várhatóan a közeljövőben eltörölheti a 65 évnél fiatalabb, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont, amelynek bevezetését korábban még a indo­kolta.

többletjuttatás munkavédelem kedvezményes nyugdíj bérplafon
Kapcsolódó cikkek