Magyar gazdaság

Csúcson a német üzleti hangulatindex

Rekordot ért el novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének üzleti hangulatindexe. Novemberben új rekordra, 117,5 pontra emelkedett az ifo német üzleti hangulatindexe az októberi 116,8 pontról. A piac 116,6 pontot várt novemberre.

A mutató emelkedése a kilátások javulásának volt köszönhető, az aktuális helyzet megítélése az üzleti szereplők körében nem javult: 124,4 pontra csökkent az előző havi 124,8 pontról. Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásokat számszerűsítő mutató viszont 111 pontra emelkedett novemberben az októberi 109,2 pontról.

Forrás: AFP

Az ifo üzleti hangulati mutatójának elemei közül a feldolgozóipari is rekordot ért el a kilátások javulásának köszönhetően. A nagykereskedelmi mutató is emelkedett és történelmi csúcsa közelében áll. A nagykereskedelmi ágazat szereplői aktuális üzleti kondícióikkal is jobban meg vannak elégedve amellett, hogy kilátásaikat is biztatónak ítélik meg.

A kiskereskedelemben ezzel szemben jelentős mértékben romlott az aktuális helyzet megítélése, az elkövetkező hat hónapra vonatkozó kilátásaikat azonban annál biztatóbbnak tartják. Az építőiparban romlott mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélése.

Az üzleti hangulatindex alapján az ifo a negyedik negyedévre 0,7 százalékos negyedéves GDP-növekedést valószínűsít, az egész évre pedig 2,3 százalékosat.

Németország üzleti hangulatindex IFO
Kapcsolódó cikkek