Magyar gazdaság

Euró- és dollármilliókról döntöttek

Immáron hatodik alkalommal rendezték meg Kína és tizenhat kelet- és közép-európai ország csúcstalálkozóját, amelynek ezúttal Magyarország adott otthont.

Mintegy ezer üzletember érkezett Budapestre, a kétnapos rendezvényen három megállapodást is aláírt az EXIM – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Urbán Zoltán vezérigazgató a Kína, valamint 16 kelet- és közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumán szervezett kkv-s kerekasztal-beszélgetésen. A megállapodások között van a Magyar Export-Import Bank Zrt., valamint a kínai Eximbank által megkötött szerződés a közép- és kelet-európai befektetési alap második fázisáról. Az első együttműködés tavaly sikeresen lezárult, az alap csaknem 400 millió dollárt (több mint 100 milliárd forint) fektetett be a térségben.

Balról jobbra: Dölle Ákos, az Exim Bank pénz- és tőkepiaci műveletek igazgatója (b), Waylon Yeh, az International Business Settlement Holdings Limited globális elnökhelyettese, Lili Hou, a CITIC Cyber Security kommunikációs igazgatója, Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója és Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Exim Bank által szervezett kerekasztal-beszélgetésen a Kína és tizenhat közép- és kelet-európai ország csúcstalálkozóján a Papp László Budapest Sportarénában 2017. november 27-én.
Forrás: MTI

Urbán Zoltán lapunknak hozzátette, hogy Magyarország 30 millió dollárral járult hozzá a 2013-ban létrehozott első alaphoz, amely az azóta eltelt négy évben 13 befektetést valósított meg Közép- és Kelet-Európában, csak hazánkban mintegy 91 millió dollár értékben. Egy felsőoktatási intézmény például a befektetett tőke segítségével indította el régiós terjeszkedését. Ezt a kezdeményezést folytatják: a második fázis már mintegy egymilliárd dolláros alap lesz, amelybe a magyar Eximbank 70 millió dollárt invesztál. A cég vezérigazgatója hangsúlyozta: a kínai partnerrel megállapodtak arról, hogy ennek az összegnek legalább a kétszeresét Magyarországon fogják befektetni.

Tegnap egy másik alapról is megállapodtak: az ICBC (Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank) szintén a közép- és kelet-európai térségben fektet be. A mintegy 10 milliárd eurós alapba Magyarország 50 millió eurót tesz, amennyiben az alap működésével kapcsolatos tapasztalatok kedvezőek, további 50 millió eurós hozzájárulásról is döntés születhet. Az alap a szerződés szerint legalább 300 millió eurót fog Magyarországon befektetni – emelte ki Urbán Zoltán. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy megállapodás született az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztésével kapcsolatos projektről is a Bohai Transport Funddal.

Úgy látom, hogy magyar, valamint közép- és kelet-európai szempontból is nagyon eredményes és sikeres rendezvényt zártunk

– fogalmazott Urbán Zoltán. Hozzátette, hogy ez a kezdeményezés minden évben egyre jobb eredményeket szül, elég csak az idelátogató több mint ezer üzletemberre gondolni.

Fókuszban a kkv-k

Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója a gazdasági és kereskedelmi fórumon tartott előadásában kiemelte, hogy a kis- és közepes vállalatok (kkv) teremtik meg majdnem a felét a bruttó hozzáadott értéknek, ugyanakkor az exportból kevesebb mint 20 százalékot hasítanak ki, miközben a munkavállalók 70 százalékát foglalkoztatják. Elmondta, hogy az EXIM 2017–2021 közötti időszakra elfogadott stratégiájának fókuszába a kkv-k kerültek: az a céljuk, hogy a hitelek, biztosítások és garanciák legalább 50 százaléka a kkv-körhöz kapcsolódjon. Hozzátette, hogy 2015-höz képest ügyfélkörükben a kkv-k száma megduplázódott, szeptemberben már 1125 kis- és középvállalkozás fejlesztette tevékenységét az EXIM segítségével. Az Eximbanknak az idei első háromnegyed évben csaknem 260 milliárd forintnyi hitelkihelyezése volt, amelynek majdnem a 40 százalékát a kkv-szektor adta.

 

Eximbank EXIM Urbán Zoltán Kína külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek