Magyar gazdaság

Hosszabb időre szerződnek a közmunkások a munkáltatókkal

Az idény­munkák zárásával csökkent a közmunkások száma, az új belépőknek ugyanakkor hosszabb időre kínálnak kereseti lehetőséget a foglalkoztatók.

Az idénymunkák lezáródásával csökkent a közfoglalkoztatásban dolgozók havi átlagos létszáma szeptemberben az előző hónaphoz képest – derült ki a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásra vonatkozó adataiból. Ezek szerint átlagosan 173 556 fő dolgozott közfoglalkoztatottként 2017 szeptemberében, ami augusztushoz képest 2,1 százalékos csökkenés – a program 184 965 főt érintett, ennyien dolgoztak legalább egy napot az adott hónapban közmunkásként.

Forrás: MTI

A közfoglalkoztatásban 20,1 ezer új belépőt regisztráltak, ami csaknem kétszerese az előző havi értéknek. Ugyanakkor az új szereplőket jellemzően hosszabb időtartamú programokra vették fel – a belépő személyek 16,7 százalékát országos közfoglalkoztatási programokba vonták be, további 19,4 százalékukat járási startmunka keretében kezdték el foglalkoztatni. Az idénymunkák végét jelzi, hogy az augusztusi 12 ezer fővel szemben szeptemberben 20,2 ezer fő lépett ki a rendszerből.

A közfoglalkoztatottak 54,2 százaléka nő volt szeptemberben, 58,4 százalékuk 26 és 50 év közötti, a 25 évesek vagy annál fiatalabbak aránya 7,9 százalék, az 50 év felettieké pedig 33,7 százalék volt. A programokban részt vevők 55,2 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A szakmunkások, illetve a szakiskolai végzettségűek aránya 25,5 százalékos, érettségivel a közfoglalkoztatottak 17,1, diplomával 2,2 százaléka rendelkezett. A közmunkások 45,2 százaléka egyszerű szolgáltatási és szállítási tevékenységet végzett, ettől messze lemaradva találjuk a mezőgazdasági (8,9 százalék) és az építőipari (5,7 százalék) foglalkoztatást.

2017. szeptemberben a havi átlagos számot tekintve a közfoglalkoztatottak több mint egyharmadának lakhelye Borsodban (18,1 százalék) vagy Szabolcsban (17,4 százalék) volt, további 9,6 százalékuké pedig Hajdú-Biharban. A közfoglalkoztatottak és a munkavállalási korú népesség számának hányadosa 2,6 százalék, ám tizenhét járásban a közmunkások aránya a munkaképes lakosság több mint 10 százalékát tette ki – a sellyei járásban 17,9 százalék volt a közmunkások aránya. Az említett járások közül nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén, öt Szabolcs-Szatmár-Bereg, kettő Baranya, egy Békés, egy pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozik.

Idén szeptemberben az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. számított a legnagyobb közfoglalkoztatónak – 2713-an dolgoztak itt. A Magyar Református Szeretetszolgálat 1923, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1822 közalkalmazottat foglalkoztatott. Az Országos Széchényi Könyvtárban 1130, a MÁV-nál 1045 közmunkás dolgozott, Nyíregyházán a városüzemeltetés 1130 főnek adott munkát. Több ezren dolgoznak a vízügyi igazgatóságokon is.

közmunka foglalkoztatottság Belügyminisztérium
Kapcsolódó cikkek