Magyar gazdaság

Jó éves eredményre számíthat a Konzum

Június végétől november elejéig négyszeresére nőhetett a Konzum teljes átfogó jövedelme, ami biztató az év egészére nézve – mondta Fekete Péter, a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese a Random Capital konferenciáján. A menedzsment a továbbiakban növelni szeretné az intézményi befektetők szerepét.

Több mint négyszáz kisbefektető vett részt a Random Capital X. Jövőbe tekintő konferenciáján szerdán. A befektetési szolgáltató rendezvényén a kispapírok iránti növekvő érdeklődés miatt a Konzum, az Opus és az Appeninn került fókuszba. Az eseményen bemutatták a Duna House cégcsoporthoz tartozó Impact Alapkezelő Zrt. első nyilvános, nyílt végű lakóingatlan-befektetési alapját is, amely 80 százalékban lakásokba fektet. Az alap 8,2 százalékos éves hozamot ért el.

A legnagyobb érdeklődést Fekete Péternek, a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesének előadása váltotta ki. Prezentációjából kiderült, hogy a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. idei teljes átfogó jövedelme a november 3-i záró árfolyamot alapul véve a 10. hónap végére 17,78 milliárd forintos becsült értékre növekedett. A társaság féléves beszámolójában még 4,19 milliárd forintos átfogó jövedelemről számolt be. A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a 10 havi érték kizárólag iránymutatásra szolgál, hiszen a részvényárfolyamok az év végéig változhatnak.

Az említett becsült eredményből 13,52 milliárd az Opus-, illetve az Appeninn-részesedés aktuális piaci árfolyamon történő kimutatásából származik. A Konzum Nyrt. 24,5 százalékban tulajdonosa az Appeninn Nyrt.-nek és a Konzum Ma­nagement Kft.-n keresztül 4,8 százalékban az Opus Global Nyrt.-nek. A befektetésszervezői és vagyonkezelői tevékenységet folytató társaság az Európában és Észak-Amerikában működő private equitykhez, azaz magántőke-társasághoz hasonlóan nem az árbevételt tekinti fontos mérőszámnak, hanem a nettó működési eredményt, a teljes átfogó jövedelmet, valamint a nettó eszközértéket. Ez utóbbi június 30-án 4,81 milliárd forint volt, mostanra 23,91 milliárdra nőtt – az adatok azonban nem egész évre vannak vetítve, elsősorban a tendenciát mutatják.

„A Konzum, helyi szereplőként a piacokat ismerve, hosszú távon gondolkodik” – mondta Fekete Péter a konferencián, hozzátéve, hogy legfőbb céljuk a csoport mögötti hosszú távú fundamentumok erősítése.

Organikusan és a felvásárlások folytatásával tervezünk növekedni Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban. Iparágat tekintve a bank- és tőkepiac, az energetika, a turizmus, az ingatlan, a média, az ipari termelés és az informatika kiemelt terület

– tette hozzá. A régióban Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Montenegróban terjeszkedhet a cég. „Az adriai térség befektetési célpontként jelentősen felértékelődhet a jövőben azzal, hogy több ottani ország is az tagjává válhat” – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató-helyettes.

A növekedési célok megvalósításához a banki finanszírozáson túl kötvény- és részvénykibocsátásban is gondolkodik a menedzsment. „Átlátható működés mellett célunk a részvények értékének maximalizálása, a jövőben pedig osztalékot is tervezünk fizetni. Az árfolyamok volatilitásának csökkentése, valamint az intézményi háttér növelése mellett a viszonylag alacsony közkézhányadot is növelni szeretnénk” – húzta alá Fekete Péter.

A befektetők minél szélesebb tájékoztatása végett 2018 első negyedévében a Konzum-Opus csoport neves szakértőkkel konferenciát szervez kis- és nagybefektetőknek.

 

(A Konzum részesedéssel rendelkezik az Opus Globalban, amely leányvállalatán keresztül a Világgazdaság tulajdonosa.)

Fekete Péter éves eredmény Konzum
Kapcsolódó cikkek