Magyar gazdaság

Kétszázezer alatt az álláskeresők száma

A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 36 ezer fővel, 183 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal, 4,0 százalékra csökkent a 2017. augusztus–októberi időszakban. A férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a nőket, esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A 15–74 éves férfiak körében 27 ezer fővel, 87 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma, munkanélküliségi rátájuk pedig 1,1 százalékponttal, 3,5 százalékra mérséklődött 2017. augusztus–októberben az egy évvel korábbihoz képest. A nők esetében a változás kisebb mértékű volt, a munkanélküliek száma 8 ezer fővel, 96 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal, 4,6 százalékra mérséklődött.

Forrás: MW

A 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 1,5 százalékponttal, 11,1 százalékra csökkent idén augusztus és október között az egy évvel korábbihoz képest, ebben az időszakban a munkanélküliek egyötöde ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 3,4 százalékra, míg az 55–64 évesek mutatója 0,6 százalékponttal, 3,3 százalékra csökkent.

Forrás: KSH

A átlagos időtartama 16,1 hónap volt a vizsgált periódusban a munkanélküliek 42,1 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt a KSH adatai szerint.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 6,3 százalékkal, 260 ezer főre csökkent 2017. október végén az egy évvel korábbihoz képest.

„A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Míg korábban a fiatalok munkanélküliségi rátája 30 százalékhoz közelített, addig ez mára 10 százalék közelébe, 11,1 százalékra csökkent” – kommentálta a KSH munkanélküliségről szóló adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium. Hozzátették, a munkanélküliek száma továbbra is nagyon alacsony, egy év alatt 36 ezerrel, 183 ezerre csökkent. „A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően – amely a és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza – a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a további élénkülésére számítunk a következő időszakokban” – fűzték hozzá.

Pozitívnak látja a munkanélküliségi ráta adatait Virovácz Péter, az ING Bank elemzője is. A szakember véleménye szerint hazánk munkaerőpiacán továbbra is feszes és a kedvező trendek folytatódhatnak, bár óriási ugrásokra azért már nem számíthatunk. Az aktivitást a béremelkedés hajthatja felfelé, miközben a jelenlegi 55 ezer betöltetlen nem támogatott álláshely a versenyszférában továbbra is magas keresletet mutat a munkaerő iránt. „A munkanélküliségi ráta várakozásunk szerint az év végére már elérheti a 4 százalék alatti szintet is, a kereslet ennek biztosan nem szab majd gátat. Az akadályt már elsősorban a vállalatok által keresett és a rendelkezésre álló munkaerő között meglévő regionális és képzettségi különbségek okozzák” – fűzte hozzá.

munkanélküliség KSH álláskeresők
Kapcsolódó cikkek