Magyar gazdaság

Magyarország készen áll a további sikerekre

Magyarország export szempontjából újabb rekordévnek néz elébe, a kivitel értéke túlszárnyalhatja a 93 milliárd eurót – mondta Pana Petra, külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár a Világgazdaság „Versenyképesség – Belföldi kereslet és/vagy export?” című konferenciáján.

„Megújuláson mentünk keresztül, melynek része volt a munkaalapú gazdaság megteremtése és a magyar külpolitika gyökeres megváltozása. Az ország rekordévnek néz elébe, a kivitel értéke ugyanis a 93 milliárd eurót is átlépheti” – emelte ki Pana Petra, Külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, a 2010-ben elhatározott gazdasági döntéseknek köszönhetően 2013-ban az ország már nagy fordulatot ért el, 2015-ben ráadásul a trend tovább folytatódott.

Pana Petra, külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár
Fotós: Kallus György

Magyarország számára az idei és a jövő év a kiugró ideje lehet. 2010-hez képest 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ebből 500 ezren a versenyszférában helyezkedtek el – emelt ki egy példát Pana Petra.

Tehát bebizonyosodott, hogy lehet egyszerre fegyelmezett költségvetési gazdálkodást folytatni és egyben erősíteni a gazdaságot.

Jól látható, hogy a magyar vállalkozások is hisznek abban, hogy a magyar gazdaság eredményei és a fejlesztések a saját versenyképességüket is szolgálják. A World Economic Forum (WEF)  listáján való előremenetelést Pana Petra úgy kommentálta: a siker többek között annak is köszönhető, hogy a magyar értékek erősítése volt a diplomaták egyik elsődleges feladata.

„Magyarországot át kell léptetni a digitális korszakra” – mutatott rá a helyettes államtitkár. Meglátása szerint az évszázad nyersanyaga az adat- aki ezt felhasználja, azé a hatalom. Ezért kiemelt jelentőségűnek nevezte a szakemberek, adatelemzők, a jövő autói, az e-kormányzás és a mesterséges intelligencia fejlesztését.

Az államtitkár a Digitális Magyarország Programot emelte ki, amely 4 pillérre épül: digitális infrastruktúrára, a digitális gazdaságra, a digitális államra és a digitális készségekre. Így 2018-ra minden háztartásban ott lesz a világháló, míg globálisan ez a cél csak 2020 – ez óriási előnyt jelenthet

A másik fontos cél, hogy Magyarországon fontos kutatási célpont legyen. Ehhez kutatóközpontok létrehozását kell szorgalmazni. Pana példaként említette a szegedi lézerközpontot és a zalaegerszegi tesztpályát, utóbbi előnyt biztosít az önvezető és az e-járművek térnyerésének.

A helyettes államtitkár végül hangsúlyozta, tovább kell dolgozni a hazai gazdaság erősödésén, folytatni kell a szakképzések átalakítását és a közfoglalkoztatottak nyílt munkaerőpiacra való beintegrálását. „Magyarországon minden készen áll arra, hogy a következő évek is sikeresek legyenek” – zárta előadását Pana Petra.

WEF Digitális Magyarország Program Pana Petra gazdaság
Kapcsolódó cikkek