Magyar gazdaság

Parlament előtt az új bürokráciacsökkentő törvénymódosító

Ingyenessé tennék családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével összefüggő hatósági eljárásokat, illetve nagymértékben csökkentenék az illetékkedvezményt igénylő állampolgárok adminisztratív terheit.

Új bürokráciacsökkentő jogszabálymódosítót nyújtott be a parlamentnek a kormány nevében a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Állampolgári oldalról közvetlen kedvező változást jelent az illetékmentességek körének bővítése. Az illetékekről szóló törvény módosításával a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével összefüggő hatósági eljárások ingyenessé tétele, illetve az illetékkedvezményt igénylő állampolgárok adminisztratív terheit nagymértékben csökkenti, valamint a jelenleginél kevésbé bürokratikus szabályrendszer létrehozását eredményezi.

A lakáscélú állami támogatás igénylésével kapcsolatos hatósági eljárások ingyenessé tétele az adminisztratív terheinek csökkentésére irányul.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a javaslat benyújtója
Forrás: MTI

Emellett a módosítás meghatározza a személyazonosító igazolvány és lakcímkártya ingyenességének racionális kereteit azzal, hogy évente egy alkalomra korlátozza az illetékmentességet.

Jelentős kedvezmény emellett, hogy a módosítás alapján illetékmentessé válik az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatás megállapítására irányuló hatósági eljárás is.

A javaslat jelentősen módosítja a cégeljárásról szóló törvényt. A módosítások a cégeljárásban azonosított indokolatlan adminisztratív terheket szüntetik meg és biztosítják, hogy az ügyfelek gyorsabban és hatékonyabban tudják a cégügyeket intézni. Magyarország versenyképességének javítsa szempontjából kiemelt kérdés a cégalapítással, cég-változásbejegyzéssel vagy akár a cégek átalakításával együtt járó cégeljárások egyszerűsítése.

Az adminisztratív terhek csökkentése és ugyanazon adatok többszörösen történő nyilvántartásnak megszüntetése – ezáltal mind a közigazgatást érintő adminisztratív feladatok mennyisége, mind a lakosságot érintő nyilvántartásba vétellel kapcsolatos kötelezettségek mérséklése – érdekében egyes hatósági nyilvántartások összevonása is megtörténik.

A személyiadat- és lakcímnyilvántartás szerve – kapcsolati kód alkalmazásával – rendszeres adatátadást teljesít a cégbíróságnak a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban nyilvántartott polgár családi és utónevének, születési nevének, anyja születési családi és utónevének, születési helyének és időpontjának, lakcímének változásáról, valamint az érintett elhalálozásának tényéről és időpontjáról.

A törvényjavaslat alapján bevezetik az automatikus döntéshozatal lehetőségét meghatározott ingatlanügyi és halgazdálkodási eljárásokban. Az automatikus döntéshozatal szerinti eljárásrend alapján a hatóságok a döntéseiket a kérelem beérkezésétől számított huszonnégy órában belül hozzák meg. Az automatikus döntéshozatal lehetőségének biztosítása elősegíti, hogy az ügyfelek a lehető legrövidebb időn belül hozzájussanak olyan iratokhoz, hatósági bizonyítványokhoz, amelyek tipikusan közigazgatáson kívüli, jellemzően polgári jogi ügyletekhez szükségesek.

illeték törvényjavaslat bürokráciacsökkentés Parlament
Kapcsolódó cikkek