Magyar gazdaság

Rugalmas időgazdálkodással szereznek presztízst a vállalatok

Egy alig tízéves szoftvercég, egy villamosenergia-ipari társaság és egy közműszolgáltató kapta a Legjobb Női Munkahely díjat idén.

A nők foglalkoztatásának esély­egyenlőségi szempontján túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére kíván rámutatni, és jó példákkal szolgálni a többi munkáltatónak a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) által életre hívott pályázat. Az MNKSZ 2007 óta végez felméréseket munkaadók és női munkavállalók körében. Speciálisan női munkavállalással és a nők munkahelyi közérzetével kapcsolatos adatbázisuk körülbelül 15 ezer véleményt tükröz.

A negyven év feletti nőknek szűrővizsgálatokat is szerveznek a cégek
Forrás: Shutterstock

A 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok kategóriájában az első helyezett egy szoftvercég, a Cognizant Technology Solutions Hungary Kft. lett. A 2008-ban alakult vállalatnál minden korosztály megtalálható, majdnem fele-fele arányban dolgoznak nők és férfiak, és számos esetben vesznek fel ötven év feletti nőket is. A Cognizant Worldwide és leányvállalatai olyan cégkultúrát alakítottak ki, amelyben minden női munkatárs nyugodt körülmények között tud dolgozni, adott a család-munkahely egyensúly.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kiemelt figyelmet fordít munkatársai szellemi és fizikai egészségére, nagyon fontosnak tartja a prevenciót, ezért kifejezetten nőknek szervez minden évben speciális szűréseket, többek között ezért is kaphatta meg a versenyben a második helyezettnek járó díjat. A vállalat a női munkavállalói részére egészségük és külsejük megőrzése és javítása érdekében több nőknek szervezett tornát indított közvetlenül a munkaidő előtt vagy után – mondta Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs és külügyi kapcsolatokért felelős igazgatója.

A miskolci vízszolgáltató, a MIVÍZ Kft. lett az ország harmadik legjobb női munkahelye a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség döntése alapján. A társaság a női munkatársaknak rugalmas munkaidőt biztosít, a várandós kismamák és a gyesről visszatérő anyukák részére munkaidő-kedvezményt nyújt, és az anyák részmunkaidőt is választhatnak. A negyven év feletti nők egészségi helyzetének javítására speciális szűréseket biztosítanak.

Mivel a pályázati kiírás alapján a 250 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vállalatok kategóriájában nem érkezett be elegendő jó színvonalú pályázat, amely díjat érdemelt volna, ezért a szövetség bírálóbizottsága úgy döntött, ebben a kategóriában csak különdíjat ad át, melyet az Ed. Haas Hungaria Kft.-nek ítélt oda.

rugalmas munkaidő Legjobb Női Munkahely Díj
Kapcsolódó cikkek