Magyar gazdaság

Változnak a nyugdíjas visszafogla­lkoz­ta­tás szabályai

Jövő év január 2-tól azok is dolgozhatnak nyugdíjas-szövetkezetnél, akik átmeneti bányászjáradékot kapnak.

Jövő év január 2-tól azok is dolgozhatnak nyugdíjas-szövetkezetnél, akik átmeneti bányászjáradékot kapnak. Eddig ugyanis csak az öregségi nyugdíjas ellátásban részesülők dolgozhattak így, valamint azok a nők, akik negyven év munkaviszony után mentek nyugdíjba – mondta a Világgazdaságnak Kiss Gábor, a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökségi tagja.

Egy bányász a Vértesi Erőmű Márkushegyi Bányaüzemében 2015. január 13-án. Tavaly év végén leállt a kitermelés az ország egyetlen mélyművelésű bányájában. A földalatti bányaterület rekultivációjában, az eszközök kimentésében és a létesítmények bezárásában 2016 közepéig 235 ember vesz részt.
Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Átmeneti bányászjáradékot az kaphat, aki 25 év szolgálati idővel rendelkezik, vagy 5000 föld alatti műszak teljesítését tudja bizonyítani mélyművelésű bányában. Több ezer 43–63 év közötti, többségében szakképesítéssel rendelkező potenciális munkavállaló kap ma Magyarországon ilyen járadékot. Ők éppen azokban az iparilag fejlett régiókban élnek, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány. Míg az OECD-országokban a 60–64 éves korosztály 47 százaléka dolgozik, addig Magyarországon a 25 százalékuk.

A munkaerőpiacon 70 ezer nyugdíjas már dolgozik, a számukat a duplájára kellene emelni, mert nagy szükség van a tudásukra, a munkájukra, a tapasztalatukra

– hangzott el a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának legutóbbi, múlt csütörtöki ülésén. Mint Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz–Coop elnöke elmondta, a munkaadók azt kérik a kormánytól, hogy azok a nyugdíjasok, akik a szövetkezeten kívül találnak munkát, megkaphassák mindazokat a járulékkedvezményeket, amelyeket a szövetkezeteknél foglalkoztatott társaik.

Egyébként a nyugdíjas-szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás bevált.

A miskolci nyugdíjas-szövetkezetnek például 1500 regisztrált tagja van, közülük októberben harmincan már rendszeresen dolgoztak, és körülbelül havonta ugyanennyivel fog nőni a nyugdíjas munkavállalók száma

– tette hozzá Kiss Gábor. A nyugdíjas munkavállalók havi bruttó fizetése a (127 500 forint) és 400 ezer forint közé esik. A mezőgazdasági almatermelő cégtől kezdve a múzeumok ásatásán keresztül az iskolákat működtető intézmények adminisztratív feladatain és a vegyipari cégen át változatos munkákat kínálnak a munkáltatók. Ez után a jövedelem után a nyugdíjas munkavállalók járulékkedvezményt kapnak, és 15 százalék személyi jövedelemadót fizetnek – mondta az elnökségi tag.

nyugdíjasok visszafoglalkoztatás szövetkezet
Kapcsolódó cikkek