Magyar gazdaság

A jegybankok megirigyelték a bitcoin sikerét?

Többek között az ausztrál és a svéd jegybank is mérlegeli a digitális pénz bevezetését.

Az ausztrál központi bank (Reserve Bank of Australia) mérlegeli a digitális dollár bevezetését – jelentette be Philip Lowe, az ausztrál központi bank kormányzója. A Handelsblatt német üzleti napilap cikke szerint Lowe hozzátette: az új fizetési eszközt egyelőre még nem vezetik be, annak neve ugyanakkor már megvan: eAUD.

Három forgatókönyvet mérlegelnek az ausztrálok a kormányzó szerint:

  • a papírpénz mellett bocsátanák ki a digitális devizát;
  • minden ausztrál kapna egy digitális számlát közvetlenül a jegybanknál – bár ezt a kereskedelmi bankok sérelmeznék, és ezt el akarják kerülni;
  • végül a harmadik elképzelés lényegében egy ausztrál dollárra kibocsátott digitális zsetont jelentene.
  • Utóbbi megoldás a technológián alapuló fizetési rendszerben további funkciókat is kaphatna: például ezzel a zsetonnal lehetne fizetni az online ügyletekben is.

    Több jegybank is digitális deviza bevezetésén gondolkodik
    Forrás: AFP

    A végleges megoldás mindazonáltal még nincs meg, de folytatják a közös gondolkodást a startupokkal, a pénzintézetekkel és a többi jegybankkal is – tette még hozzá a kormányzó.

    A svédek már alig fizetnek készpénzzel

    Svédországban is előrehaladt a gondolkodási folyamat a digitális pénz kapcsán. Mivel a svédek már szinte egyáltalán nem fizetnek készpénzzel, aggasztja a jegybankot, hogy hogyan tudja a pénzügyi rendszer stabilitását fenntartani. A készpénz és a privát elektronikus fizetési rendszer (például a bitcoin) kiesésével ugyanis a bankok erőfölénybe kerülhetnek az ügyfeleikkel szemben. Erre a problémára kínál megoldást az „E-korona”, amely tulajdonképpen egy központi banki egyenleg lenne. Ezt mindenki megkapná, és erről az egyenlegről lehetne feltölthető kártyák és digitális pénztárcák segítségével kisebb összegeket kifizetni.

    Az euróövezeten belül a központi bankok szkeptikusak ezekkel az elképzelésekkel kapcsolatban. A hollandok és a németek kerek perec elutasították az „e-eurót”.

    Ami jó a megtakarítók számára, az káros bankokra nézve, mert csődveszélyt idézhet elő

    – figyelmeztetett Weidmann, a német jegybank elnöke.

    Közben szerdán Janet Yellen a FED elnöke is nyilatkozott a kapcsán. Nyilatkozatával megnyugtatta a pénzügyi rendszer stabilitásáért aggódó befektetőket és szakembereket. Kijelentette ugyanis, hogy olyan minimális szerepet játszik a bitcoin a fizetési rendszerben, hogy esetleges összeomlása sem rázná meg a pénzügyi rendszert, bár nyilván egyes befektetőknek komoly veszteséget okozna.

    https://www.vg.hu/penzugy/szakertok-elmondtak-hogy-kik-hajtottak-fel-bitcoin-arfolyamat-712015/

    Ausztrália Svédország jegybankok DIGITÁLIS DEVIZA
    Kapcsolódó cikkek