Magyar gazdaság

A Mol a térség gyengébben teljesítő cégei között

A gazdasági környezet és a javuló marzsok felfelé húzták 2017-ben a régiós olajcégek részvényeinek árfolyamát. A kilátások jók, de a két nagy lengyel cégnél bizonytalanságot okozott, hogy kormányzati beavatkozásra leváltották a menedzsmentet.

A gazdasági környezet és a javuló marzsok felfelé húzták 2017-ben a régiós olajcégek részvényeinek árfolyamát. A kilátások jók, de a két nagy lengyel cégnél bizonytalanságot okozott, hogy kormányzati beavatkozásra leváltották a menedzsmentet.

Jó évük volt a leginkább a feldolgozásban és kitermelésben érdekelt régiós olajtársaságoknak. Az elmúlt húsz év legjobb marzsai és a eredményei jelentkeztek az árfolyamokban.

A vizsgált hét régiós olajvállalat árfolyama átlagosan 37 százalékkal emelkedett idén. A kedvező piaci hangulatot érezték a vállalatok, hiszen csak a szerb NIS árfolyama esett. A cseh Unipetrol kurzusa megduplázódott, de az osztrák OMV és a lengyel Lotos befektetőinek is 50 százalék feletti nyereséget hozott eddig 2017. A sorban utánuk következő PKN Orlen 29 százalékkal kétszer akkora árfolyam-növekedést ért el, mint a hazai olajtársaság. A Molnál rosszabbul csak a román OMV Petrom és a NIS befektetői jártak, pedig januárban még az OMV Petrom volt a régió éllovasa 8-9 százalékos emelkedéssel.

Az Unipetrol 63 százalékban a PKN Orlen tulajdona. A lengyel olajcég a múlt héten ajánlatot tett a többi tulajdonosnak a fennmaradó rész megvásárlására. Így teljes ellenőrzést gyakorolhatna a cég felett, és ki is vezetné a prágai tőzsdéről – írta a Reuters. A PKN Orlen részvényenként 380 cseh koronát (körülbelül 4600 forintot) kínál egy részvényért, a teljes üzlet 68,9 milliárd korona (840 milliárd forint) lehet, és januárban zárulhat le. A bejelentés előtt 365 cseh korona volt az Unipetrol árfolyama, 380 felett november elején járt néhány napig a kurzus, de az év elején még a 180 koronás szinten kötöttek üzleteket. Az elmúlt években a legalacsonyabb szint – 2014 szeptemberében – 123 korona volt. Az innen induló emelkedést az egyre nagyobb finomítói és petrolkémiai marzsok segítették.

„Az Unipetrolban 20 százalékos tulajdonos a J&T Finance Group, velük nem értett egyet minden stratégiai kérdésben a többségi tulajdonos PKN Orlen. Ha megvennék a részesedésüket, akkor ezek a konfliktusok elmúlnának. Persze erre nincs feltétlenül szüksége a PKN Orlennek, hiszen így is többségi tulajdonos. Az összeg felhasználása mellett szól, hogy ha ezt a pénzt elköltené, akkor a 32,4 százalékban tulajdonos kormányzat nem kényszeríthetné bele a lengyel céget egy külső projektbe” – mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

„Az Unipetrol egyrészt jó eredményeket ért el az idén, másrészt sok év szünet után újra fizet osztalékot, ami meghozta a befektetői érdeklődést. A lengyel cégek árfolyamralijában benne vannak a 2016 harmadik negyedévében a szürkegazdaság ellen hozott intézkedések eredményei.

Felszámolták a korábbi fehéroroszországi és oroszországi illegális üzemanyagimportot, és áfacsalási ügyek kapcsán megszűnő cégek ellen léptek fel. A gázolaj-értékesítés ezek hatására 25 százalékkal nőtt. A PKN és a Lotos árfolyamát segítette, hogy piaci pletykák szerint Lengyelországot nemsokára a fejlett piacok közé sorolhatják” – hangsúlyozta Pletser Tamás. Az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint 2018 is jó év lesz a szektorban. „A két lengyel olajcégnél a kormány által leváltott menedzsment miatt van egy kis bizonytalanság, egy új cégvezetésnek legalább két évbe telik, mire belerázódik egy ilyen összetett iparágba” – tette hozzá Pletser Tamás.

Unipetrol Lotos v Mol
Kapcsolódó cikkek