Magyar gazdaság

Az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Az Amerikai Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. A döntést egyedül Izrael üdvözölte, az összes többi eddigi reagálás elutasító volt. A New York-i tőzsde főbb mutatói vegyesen zártak szerdán.

Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosaként

– jelentette ki Trump. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is „mélyen elkötelezett” a közel-keleti béke megteremtése mellett. Hangsúlyozta azt is, hogy a tartós békemegállapodás részeként támogatni fogja a kétállami megoldást (vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttét), és olyan békemegállapodást akar, amely mindkét fél számára elfogadható.

Donald Trump amerikai elnök mutatja az általa aláírt, Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő dekrétumot
Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Trump arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivből Jeruzsálembe. Ez – mint mondta – „a realitás tudomásul vétele”. Felszólított a világ többi országát, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját.

Az amerikai elnök bejelentése nem volt váratlan: már előző nap tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről több arab ország vezetőjét, és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét is.

Egyedül Izrael üdvözölte Trump bejelentését

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte Trump döntését, amelyet szerint tartalmaznia kell a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is.

Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt

– vélekedett az izraeli miniszterelnök, aki szerint „nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”. Reuven Rivlin izraeli államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnök bejelentését.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte Trump döntését, amely szerinte egyenlő azzal, hogy

az Egyesült Államok lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását – jelentette ki Száeb Erakat, a PFSZ főtitkára. A Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője, Iszmáil Haníje közleményében ugyancsak elítélte Trump döntését, és azzal vádolta meg, hogy semmibe vette a palesztinok érzelmeit.

ENSZ: csakis Izrael és a palesztinok dönthetnek

António Guterres ENSZ-főtitkár leszögezte: csakis az Izrael és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet határozni Jeruzsálem státuszáról.

Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz

– mondta Guterres.

António Guterres ENSZ-főtitkár Jeruzsálem státuszáról nyilatkozik a világszervezet New York-i székházában
Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Macron szerint sajnálatos

Emmanuel Macron francia államfő sajnálatosnak nevezte Trump döntését. „Ez sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta Algírban a francia elnök. Jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy „minden áron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

Merkel nem támogatja

Nem támogatja a német kormány Donald Trump döntését – tudatta szóvivője útján Angela Merkel német kancellár. Steffen Seibert a kancellárt idézve a Twitteren azt írta, hogy a német szövetségi kormány nem támogatja Trump álláspontját, „mert Jeruzsálem státuszát egy kétállami megoldás keretében kell rendezni”.

May nem ért egyet

Theresa May brit miniszterelnök közlése szerint London nem ért egyet Trump döntésével. Állásfoglalásában leszögezte: London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. A brit miniszterelnök hangsúlyozta: kormánya nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból.

Az olasz külügyér aggódik

Olaszország aggódik az Egyesült Államok bejelentésének esetleges következményei miatt – kommentálta Angelino Alfano olasz külügyminiszter Donald Trump döntését. Olaszország álláspontja Izrael státuszával kapcsolatban nem változik, vagyis Róma továbbra is az ENSZ határozataihoz tartja magát, valamint az európai és a nemzetközi közösség álláspontjához – tette hozzá.

Moszkva szerint Trump „a tűzzel játszik”

Donald Trump amerikai elnök a tűzzel játszik azzal, hogy hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet – jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke. Hangsúlyozta, hogy a lépés ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban.

Kairó és Irán is elítél

A kairói külügyminisztérium közleményében leszögezte, hogy Egyiptom elutasítja Trump döntését, és azzal, hogy ő elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán. Irán „határozottan elítéli” az Egyesült Államok döntését – közölte a teheráni külügyminisztérium, amely szerint Washington lépése nemzetközi határozatokat sért.

Vegyesen zártak a New York-i főbb mutatói

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 39,73 ponttal, 0,16 százalékkal, 24 140,91 pontra esett. Az S&P 500-as mutatója 0,3 ponttal, 0,01 százalékkal csökkent, és 2629,27 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 14,16 ponttal, 0,21 százalékkal lett több, és 6776,38 ponton zárt.

 

Theresa May Izrael Donald Trump Emmanuel Macron diplomácia Amerikai Egyesült Államok Angela Merkel palesztinok
Kapcsolódó cikkek