Magyar gazdaság

A gazdasági növekedés lassulásával számolnak Horvátországban

A horvát nemzeti bank (HNB) 3,3 százalékról 3,1 százalékra rontotta gazdasági növekedési előrejelzését 2017-re, jövőre pedig 2,9 százalékos növekedést jósol.

Boris Vujcic jegybankelnök szerdán Zágrábban újságíróknak úgy nyilatkozott: a visszaesés leginkább annak az eredménye, hogy csökkentek a befektetések és a vártnál nagyobb volt az importnövekedés.

Vujcic a a bruttó hazai termék (GDP) jövőre várható csökkenését azzal magyarázta, hogy 2018-ban visszaesik a személyes fogyasztás növekedése, mert az adóreform hatása csökken és a fizetések kisebb ütemben emelkednek majd, mint 2017-ben. Alacsonyabb lesz az exportnövekedés is, amely idén a gazdasági fellendülés meghatározó generátora volt.

Boris Vujcic jegybankelnök
Forrás: AFP

Vujcic kiemelte, hogy a GDP nem tud majd a jövőben nagyobb ütemben nőni, csak strukturális reformok végrehajtásával. Itt elsősorban az üzleti feltételek és az országba történő befektetések javítását említette.

Középtávon épp a befektetések járulhatnak hozzá a gazdaság további növekedéshez

– mondta.

2018-ban gyorsul az infláció, ezért várhatóan 1,6 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak az idei 1,2 százalék után. A HNB előrejelzése szerint ugyanakkor jövőre a munkanélküliség 11,3 százalékra csökken az idei 12,4 százalékról.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek