Magyar gazdaság

Járulékok miatt kevesebb a magyarok fizetése

A hivatalos átlagfizetést alapul véve Norvégiában, Luxemburgban, Finnországban és Svédországban a legmagasabb a járulékok levonása után a munkavállalók zsebében maradó nettó bér összege – derül ki a Deloitte európai uniós országokra, valamint Norvégiára és Svájcra vonatkozó, társadalombiztosítással kapcsolatos felméréséből.

A járulékok levonása után megmaradó nettó bér összege a hivatalos átlagbért alapul véve Norvégiában, Luxemburgban, Finnországban és Svédországban a legmagasabb, míg az átlagbérből levonásra kerülő járulékok után a legkevesebb nettó bér a cseh, francia, magyar és szlovák munkavállalóknál marad.

A kutatás megállapította, hogy valamennyi vizsgált jövedelemszint esetében Dániában, Észtországban, Írországban és Bulgáriában a legalacsonyabbak a munkavállalót terhelő járulékok. A legmagasabb, 50 és 100 ezer euró közötti éves jövedelemmel rendelkező munkavállalók Bulgáriában viszik haza a legmagasabb nettó fizetést. A 25 és 50 ezer euró feletti éves jövedelemmel rendelkező munkavállalókat a legmagasabb munkáltatói járulék Franciaországban, Szlovákiában és Csehországban terheli, ugyanakkor Svédországban egyáltalán nincs munkavállalói hozzájárulás fizetési kötelezettség. Összehasonlítva az előző év adataival, a összegének emelkedése figyelhető meg a vizsgált tagállamok többségénél.

A felmérés külön vizsgálta a visegrádi országokra – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – jellemző járulék terheket.

A legalacsonyabb munkáltatói terhekkel a lengyel foglalkoztatók számolhatnak, míg a legmagasabb költséget a cseh és szlovák munkáltatók állják. Megfigyelhető, hogy a jövedelemszint növekedésével csökken a bruttó munkabért terhelő egyéni járulék mértéke, kivéve Magyarországot, ahol a többi Visegrádi országtól eltérően nincs járulékfizetési plafon.

Forrás: MW

A Deloitte elemzése szerint a V4 országok közül Magyarországon az átlagos éves bruttó jövedelem, 9820 euró, Szlovákiában 10308, Lengyelországban 11586, míg Csehországban 11884 euró az éves átlagos kereset.

Arányaiban a legkisebb bruttó keresettel rendelkező munkavállalók Lengyelországban és Magyarországon fizetik a legtöbb egyéni járulékot, ami nagyjából a jövedelmük 20 százalékát jelenti, míg Csehországban ez az arány 11 százalék – közölte a Deloitte. Ugyanez elmondható a legmagasabb jövedelemkategóriába tartozók esetében is, mivel jövedelmük arányában Magyarországon fizetik a legtöbb egyéni járulékot a legmagasabb bruttó bérrel rendelkezők, 18,5 százalékot, miközben Szlovákiában ez az arány 7 százalék.

A járulékfizetés összegét Magyarországon kedvezően befolyásolja, hogy a kettő vagy több gyermeket nevelő munkavállalók esetében a munkabért személyi jövedelemadó és/vagy egyéni járulék kötelezettség sok esetben nem, vagy csak csekély mértékben terheli.

Személyi jövedelemadó tekintetében a minimálbért terhelő Csehországban nulla, Magyarországon viszont a legmagasabb, 15 százalék. Ugyanakkor, az átlagkeresettel rendelkezők a legkevesebb, 15 százalékos személyi jövedelemadót Magyarországon fizetik, míg Csehországban és Szlovákiában 20 százalék feletti adómérték terheli ezt a jövedelemszintet.

járulékfizetés személyi jövedelemadó bér jövedelemadó fizetés minimálbér
Kapcsolódó cikkek