Magyar gazdaság

Jövőre is sok vállalat bővítené csapatát

A magyar munkaadók 2018. első negyedévében továbbra is pozitív felvételi szándékot jelentenek. A munkaadók 15 százaléka növekedésére számít, csupán 4 százalékuk tervez elbocsátást, míg 78 százalék semmiféle változtatásra nem készül az első negyedévben – derül ki a ManPower felméréséből.

Létszámnövekedésre lehet számítani minden iparágban, régióban és szervezeti méret kategóriában. A felvételi szándék így 4 százalékponttal gyengébb az előző negyedévhez képest, de 3 százalékponttal csökkent a 2017-es első negyedéves eredményekhez viszonyítva.

Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője elmondta: „A magyarországi munkáltatók óvatosabban terveznek a következő negyedévre, de a felvételi szándék még mindig magas. A munkáltatók alapvetően létszámnövekedést terveznek a következő három hónapban is, de attól tartanak, hogy a 8,2 százalékos emelés – ami 2018. január 1-jén lép életbe – illetve a munkaerőhiány jelentős anyagi terhet ró rájuk.„

Ágazati összehasonlításban a Gyártás és a Szállítmányozás-raktározás területén tapasztalható kiemelt felvételi kedv.

A szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektor munkáltatói jelentõs, 23 százalékos gyarapodást jósolnak. Az építőiparban és a pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorban is egészséges felvételi szándékot jelentettek. A folyamatosan növekvő felvételi szándék másik 2 szektorban, a vendéglátás illetve kis- és nagykereskedés szektorokban is kimutatható, míg a köz-, szociális és lakossági szektorban jelentették a legmérsékeltebb eredményt.

Az autóiparban több mint 150 000 fő dolgozik jelen pillanatban, a ManPower további 10-15 százalékos növekedésre számít ezen a területen.

Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a kilencből nyolc iparágban gyengült. A legnagyobb mértékű csökkenést 7 százalékponttal az építőiparban és a köz-, szociális és lakossági szektorokban jelentették. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorban a munkáltatók 6 százalékpontos csökkenést jelentettek, illetve az előrejelzés 4 százalékponttal gyengébb a villamosenergia-, gáz- és vízellátás, a gyártás és a kis- és nagykereskedelmi szektorokban.

Regionális összehasonlítás

A 2018. január-márciusi időszakban mind a nyolc régióban munkaerő-növekedést terveznek. A budapesti munkaadók jelentették a legerősebb felvételi szándékot, de Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon is emelkedést mutatnak. A Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is pozitív kilátásokról számolnak be a munkaadók, míg a legkisebb mértékű regionális felvételi szándékot Dél- Dunántúlon jelentettek.

”A magyar befektetési feltételek továbbra is kedvezőek a külföldi gyártók számára. A közép-dunántúli térségben egy külföldi multinacionális vállalat magyar leányvállalata mintegy 3,15 milliárd forintos befektetéssel bővíti a gyár kapacitását, míg egy másik külföldi szervezet közel 15 milliárd forintot invesztál egy dél-alföldi gyárba. A kormány több milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt munkahelyteremtő beruházásokra, amik az elkövetkező években több ezer új munkahelyet eredményeznek majd.”

2017 év végéhez képest nyolcból hat régióban csökkent a felvételi szándék. Az Észak-Alföldön jelentős, 18 százalékos csökkenést jelentettek, illetve a Dél-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon 12, illetve 6 százalékponttal gyengébb a munkaerő-piaci mutató. Egyedül a Dél-Alföldön javultak a kilátások az előző negyedévhez képest, ahol 3 százalékpontos növekedést jelentettek. Az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest nyolc régióból négyben gyengültek a kilátások. A legjelentősebb 17 százalékpontos visszaesésről az Észak-Alföldön számoltak be – közölte a ManPower.

A dél-dunántúli munkaadók 15 százalékpontos csökkenést mutatnak, illetve Északmagyarországon 5 százalékponttal gyengébb munkaerő-piaci mutató. A felvételi szándék azonban három régióban – köztük Közép-Magyarországon és Budapesten – javultak, 7, illetve 4 százalékpontos emelkedéssel.

Budapest

A munkáltatók Budapesten jelentették a legerősebb felvételi szándékot. A 22 százalékos munkaerő-piaci mutató a legerősebb mióta a ManpowerGroup Employment Outlook Survey 2009-ben indult. A 2017 első negyedévéhez képest az elkövetkező negyedévre vonatkozó számok 4 százalékponttal javulnak.

Cégméret szerinti összehasonlítás

A legerősebb felvételi szándékot a nagyvállalatok jelentették, míg a kilátások a középvállalatok és kisvállalatok esetében 17 százalék és 12 százalékos felvételt tervez, míg a mikrovállalatok előrejelzése 8 százalékos.

Az előző negyedévhez képest a középvállalatok jelentősen gyengébb kilátásokról számoltak be mintegy 13 százalékpontos csökkenéssel, illetve a kis- és nagyvállalatok is visszaesést mutatnak 3 és 2 százalékpontos gyengüléssel. A mikrovállalatok viszonylag stabil felvételi szándékot jelentettek – jelenti a ManPower.

felvétel munkaerőfelvétel Manpower
Kapcsolódó cikkek