Magyar gazdaság

Kamatot emelt a Fed

Huszonöt bázisponttal 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot a Fed.

Huszonöt bázisponttal 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer (Fed) monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán.

A Fed jövő évre 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár, ami magasabb a korábbi 2,1 százalékos prognózisnál. A 3,9 százalékra csökkenhet a jelenlegi 4,1 százalékról, amely teljes foglalkoztatást jelent, vagyis a Fed eléri kettős célját.

Janet Yellen
Forrás: AFP

Az közel lehet a Fed 2 százalékos céljához: 1,9 százalékot várnak jövőre, ez is abba az irányba mutat, hogy további kamatemelések várhatóak. A Fed Nyíltpiaci Bizottságának legtöbb tagja jövőre 3 kamatemelést prognosztizál.

Az indoklásban külön kiemelik a foglalkoztatás bővülését, mint a gazdaság egyik fő mozgatórugóját. Ahogy a számokból kitűnik, az amerikai gazdaság bivalyerős, növekedése immár második negyedéve haladja meg a 3 százalékot, A kérdés innentől az, hogy a korábban a 2018-ra tervbe vett három, egyenként 25 bázispontos kamatemeléssel fenntartható növekedési pályán tudják-e tartani az amerikai gazdaságot, vagy sűrűbben kell majd az emelés eszközéhez nyúlnia óvatosságáról híres Janet Yellent a Fed élén váltó Jerome Powellnek. A kamatdöntésre a dollár enyhe erősödésnek indult az euróval szemben, és a vezető New York-i tőzsdeindexek is a felfelé tartanak.

A döntés megfelel a piaci várakozásoknak.

Kapcsolódó cikkek