Magyar gazdaság

Több mint 100 millió euróért épít tesztpályát Csehországban a német autógyártó

A BMW több mint 100 millió euróért épít tesztpályát Csehországban az önvezető autók számára – írja a Handelsblatt című üzleti napilap. A német határ közelében lévő Sokolovba (Falkenau an der Eger) tervezett 500 hektáros üzem a következő évtized elejétől fog üzemelni. Több száz munkahely jön létre a beruházás következtében – jelentette be a müncheni autógyártó pénteken.

A BMW azzal indokolta az építkezést, hogy az új technológiák kipróbálására alkalmas meglévő tesztpályái már nem elegendőek. Jelenleg a BMW-nek a München melletti Aschheimben, valamint Franciaországban és Svédországban vannak tesztpályái.

A csoport 2021-ben akarja részben automatizált elektromos autóját, az iNextet piacra dobni. A BMW a többi autógyártóhoz hasonlóan jelenleg elsősorban az elektromos autók fejlesztésére összpontosít.

A bajorok 2025-re huszonöt elektromos autó modellt szeretnének a piacra bevezetni, melyek közül tizenkettő csak akkumulátorral lesz működtethető.

Az önvezető robotautók fejlesztése érdekében a müncheniek összefogtak az amerikai chipgyártó Intellel és az izraeli Mobileye nevű kamerafejlesztővel is. Augusztusban szintén csatlakozott a projektteamhez az olasz-amerikai Fiat Chrysler. A beszállítók közé tartozik a Continental, a Delphi és a Magna.

önvezető autó tesztpálya elektromos autó BMW
Kapcsolódó cikkek