Magyar gazdaság

Verhetetlenek az amerikai csúcsfizetések

Egy amerikai csúcsvezető egy munkanapja alatt többet keres, mint egy átlagos dolgozó az egész évben – derül ki a Bloomberg összesítéséből.

Az amerikai vezérigazgatók jövedelme az egy főre jutó 265-szöröse, ezzel az USA áll a lista élén, India a második, ott a különbség 229-szeres, a harmadik az Egyesült Királyság, ahol 201-szeres. India második helye főleg azért érdekes, mert a topvezetők a nemzetközi összehasonlítás szerint egyáltalán nem keresnek sokat, az 1,46 millió dolláros éves keresetükkel a lista 21. helyén szerénykednek.

Egy tőzsdei vállalat első embere az USA-ban a tizenegyszeresét keresi annak, amennyit norvég kollégája
Forrás: Shutterstock

A Bloomberg 22 ország jövedelmi viszonyait hasonlította össze, a nagyvállalatokat pedig a helyi tőzsdéken jegyzett cégek közül válogatták ki. Módszertanuk szerint a top-vezérigazgatók éves jövedelmébe sorolták a munkabért, a bónuszokat, a részvényjuttatásokat és -opciókat, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlákra érkező munkaadói befizetéseket. Ezek alapján az amerikai tőzsdecégek vezetőinek átlagos éves jövedelme bruttó 14,3 millió dollár. Az érték kiugróan magas, tekintve, hogy a második helyen lévő Svájcban 8,5 millió dollárt, a harmadik Hollandiában pedig 8,2 millió dollárt keresnek a tőzsdei cégek első emberei.

Az európai csúcsfizetésekhez képest is magas amerikai jövedelmek magyarázata, hogy az USA-ban található a világ számos nagyvállalata, kevesebb viszont az igazán jó vezető. Az észak-amerikai kontinens másik országában, Kanadában 6,5 millió dollárt keresnek átlagban a csúcsvezetők. A közép-európai térségből Ausztria kapott helyet az összeállításban, ott a tőzsdei cégek első emberei átlagosan 2,2 millió dollárnak megfelelő euróval gazdagodnak évente. A 22-es lista végén Kína, India és Norvégia szerepel, ezekben az országokban 1,8 és 1,3 millió dollár a vezérek jövedelme.

A jövedelmi olló a vizsgált 22 ország közül Szingapúrban, Ausztriában és Norvégiában a legszűkebb. Előbbiben 56-szor, nyugati szomszédunknál 49-szer, míg Norvégiában „csupán” hússzor keres többet egy helyi tőzsdei vállalat vezetője az ország egy főre jutó GDP-jénél.

 

vezérigazgató Egyesült Államok vezetői fizetések jövedelmek
Kapcsolódó cikkek