Magyar gazdaság

Egyre többen döntenek a kata mellett

Sosem volt még ennyire népszerű a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) Magyarországon.

A Nemzeti Adó- Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint az elmúlt 4 évben háromszorosára nőtt azon egyéni vállalkozók száma, akik a katás adózást választották, a társas vállalkozóké 2017 végére a pedig megduplázódott – hívja fel a figyelmet a Katásleszek.hu közleménye.

Az adatokból jól látható, hogy a katás adózás nagy nyertesei főleg az egyéni vállalkozók.

Egy nagyon egyszerű és rugalmas adózási formáról van szó. Könnyen és gyorsan létrehozhatjuk és akár szüneteltetni is tudjuk, ha éppen nincsen rá szükségünk

– árulta el Lakó Enikő a Katasleszek.hu szakmai koordinátora.

Forrás: Katásleszek.hu

A közlemény szerint a katára vonatkozó új jogszabályok bevezetésével az állam is jól jár és mi is elégedettek lehetünk, ugyanis, ha csak a nettó pénzforgalmat nézzük 2017 januárjától egészen szeptemberéig jóval több érkezett be a katásoktól, mint az egész 2016-os évben. Míg 2016-ban 69 milliárd 896 millió forint adót fizettek be az államháztartásnak, ez az összeg tavaly szeptemberig már meghaladta a 70 milliárdot.

Ez részben annak köszönhető, hogy emelkedett a katás adózók száma és hogy megemelték a határát 6 millióról 12 millióra, az alanyi határát pedig 8 millióra 2017 január elsejétől

– jegyezte meg Lakó Enikő.

Forrás: Katásleszek.hu

Ha a vállalkozások átlag éves bevételét nézzük, akkor szépen kirajzolódik, hogy

míg 2013-ban évi 2 millió 678 ezer forint nettó árbevételt produkált a kata vállalkozás, addig 2016-ra ez az összeg évi 3 millió 182 ezerre emelkedett, ami, ha havi bontásban nézzük, akkor meghaladja a magyarországi átlag nettó keresetet.

Érdekesség, hogy kevesebb katást zártak ki az elmúlt években, annak ellenére, hogy egyre többen választották ezt az adózási formát. Míg 2015-ben 6862 katást zárt ki az adóhatóság valamilyen okból, ez a szám tavaly már csak 3776 volt.

Forrás: Katásleszek.hu

40 százalékkal nőtt a katások száma és majdnem a felére csökkentek a kizárások.

Ennek az lehet az oka, hogy „míg korábban negyedévente figyelték a limitet, addig tavaly már csak év végéig kellett rendezni a tartozást. 2015-ben valószínűleg többen belefutottak a negyedéves behajtásokba, ezért is lehetett több kizárás” – nyilatkozta Molnár Szabolcs, a Katásleszek.hu vezetője.

Az elmúlt évek tendenciái a közlemény szerint egyértelműen azt mutatják, hogy a katázásba mindenképpen megéri belevágni.

Ez egy nagyon kedvező adózási forma, melynek szabályai bárki számára érthetőek és betarthatóak

– javasolta Molnár Szabolcs, majd hozzátette: „aki pedig bizonytalan lenne ebben az adózási formában azoknak ma már számtalan anyag a rendelkezésére áll a törvényekkel kapcsolatban, de talán a legegyszerűbb, ha elvégeznek egy kata gyorstalpalót a Katásleszek.hu jóvoltából”.

A diákok és az ügyvédek is jól járhatnak ezzel az adózási formával, hiszen 2017 nyarától és 2018-tól újabb könnyítések léptek életbe: a nappali tagozatos hallgatóknak csak 25 ezer forint havi katát kell megfizetnie, valamint bővült a katát választhatók köre az ügyvédi irodákkal is – emeli ki a közlemény, zárásként pedig arra is kitér, hogy a várakozások szerint a katások száma tovább fog növekedni.

társas vállalkozók Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyéni vállalkozók adózás kata
Kapcsolódó cikkek