Magyar gazdaság

Kína hitet tett a globalizáció mellett

A davosi Világgazdasági Fórumon Kína megerősítette elkötelezettségét a globalizáció mellett és hamarosan újabb intézkedéseket jelent be, amelyek révén még szélesebbre nyitja piacát a külföld előtt.

Liu Hi, az ázsiai ország egyik vezető közgazdásza, a kormányzó párt politikai bizottságának tagja a svájci üdülővárosban folyó gazdasági fórumon azt mondta, hogy

Kína az idén megkönnyíti a külföldi befektetéseket az ipari, a pénzügyi és a szolgáltatási ágazat egyes területein.

Közölte továbbá, hogy az ázsiai ország az növelésére törekszik, és ennek keretében egyebek között csökkenti az autók importvámját.

Liu Hi, a kínai kormánypárt politikai bizottságának tagja
Forrás: Fabrice Coffrini/AFP

Tavaly Hszi Csin-ping kínai elnök beszédével kezdődött a davosi fórum, amelyen először vett részt kínai államfő. Hszi Csin-Pin akkor védelmébe vette a globalizációt, ami nem véletlen, hiszen

a világ vezető exportálója és gazdasága nagyban függ a szabadkereskedelemtől, és jelentős károkat szenvedne a protekcionizmus megerősödésétől.

Pénteken, a davosi értekezlet utolsó munkanapján szólal fel Donald Trump amerikai elnök, aki több intézkedésével inkább a bezárkózás felé tereli az amerikai gazdaságot, és legutóbbi döntéseinek egyikeként kedden aláírta a mosógépek és napelemek importvámjának a bevezetéséről szóló határozatot.

Davos globalizáció Kína
Kapcsolódó cikkek